Prima pagină D:News

Si oamenii preistorici se duceau la... “film”

Redactia Descopera.ro | 07.02.2010 | ● Vizualizări: 196
Si oamenii preistorici se duceau la... “film”     epoca de bronz, oamenii cavernelor, preistorie, cinematograf, gravuri, animatie, artefact, arta antica, arheologi, antropologi, cambridge + zoom
Galerie foto (1)

S-ar putea ca viata stramosilor nostri indepartati sa nu fi fost chiar atat de monotona pe cat ne imaginam. Antropologii au descoperit numeroase gravuri in roca pe tot cuprinsul Europei, ce par a fi versiuni de animatie de la inceputul Epocii de Bronz. Acestea ar fi jucat un rol important in manifestarile audiovizuale ale oamenilor acelor vremuri.

Urmele artistice ce ilustreaza lupte, dansuri sau vanatori, datand din perioada cuprinsa intre 4000 si 1000 i.Chr., sunt mai mult decat simple imagini, potrivit cercetatorilor universitatii Cambridge si institutului austriac Sankt Poelten.

"Desigur ca nu sunt imagini in miscare, dar ele creau secvente asemanatoare unor animatii, ce insemnau un spectacol nu doar pentru ochi ci si pentru urechi, aceste roci fiind amplasate in locatii cu rezonante speciale si ecouri puternice. Asa se face ca, gravurile in piatra nu sunt doar imagini statice, ci "poze" care creau o poveste in mintea privitorului, cam la fel cum se intampla cu cinematograful de astazi", sustine Frederick Baker, de la Muzeul de Arheologie si Antropologie al Universitatii Cambridge.

"Cinamatograful" antic infatisa adesea lupte, dansuri si episoae de vanatoare, dar nu arata niciodata scene ale mortii si rareori portretiza femei. Cercetatorii vor incerca sa recreeze aceste "filme", prin intermediul tehnologiei computerizate, pentru a stabili succedarea imaginilor si a le pune in miscare ca pe un desen animat. Proiectul este derulat in Valcamonica, din regiunea nord italieneasca Lombardia, acolo unde se afla cea mai mare concentratie a acestor gravuri - aproximativ 100.000.

Sursa: Discoveryon

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: