Prima pagină D:News

Prima Biblie crestina ilustrata a fost descoperita in Etiopia

Redactia Descopera.ro | 07.06.2010 | ● Vizualizări: 555
Prima Biblie crestina ilustrata a fost descoperita in Etiopia     Biblie, Evanghelii, Etiopia, scriere crestina ilustrata, calugarul Garima, Africa, relicva crestina, descoperire + zoom
Galerie foto (2)

Cea mai veche carte crestina ilustrata a fost salvata de o organizatie caritabila britanica, ce a identificat-o in posesia unei izolate manastiri etiopiene.

Incredibila Evanghelie Garima este denumita dupa un calugar care a sosit in tara africana in secolul al cincilea si care ar fi copiat intreaga scriere in numai o zi. Deosebit ilustrate, culorile reprezentarilor grafice sunt inca vii si, multumita Fondului Mostenirii Etiopiene, au fost conservate. Abba Garima a sosit din Constantinopol in 494 d.Ch., iar lengenda spune ca a putut copia evengheliile in numai o zi, deoarece Dumnezeu a amanat apunerea Soarelui specialpentru el.Incredibila relicva a fost pastrata de atunci la Manastirea Garima, in apropiere de Adwa, din regiunea etnica Tigray, aflata in nordul tarii. Expertii cred ca ar putea fi si cel mai vechi exemplu de carte ale carei pagini originale sunt atasate copertelor originale. Evangheliile Garima au fost scrise pe piele de capra in vechiul dialect etiopian Ge'ez. Exista doua volume ce dateaza din aceeasi perioada, insa al doilea este scris diferit de primul. Ambele contin insa ilustratii si cele patrul Evanghelii.

Se spera acum ca "Biblia" va fi amplasata intr-o structura muzeistica a manastirii, acolo unde sa poata fi admirata de vizitatori. In Etiopia exista multe relicve crestine, care pot fi insa descoperite numai prin excursii aventuroasa, cu escaladari catre manastirile izolate ale tarii spre care nu exista drumuri.

Sursa: Dailymail

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: