Prima pagină D:News

Ce-are a face incalzirea climei cu vanatoarea de mamuti?

Redactia Descopera.ro | 07.15.2010 | ● Vizualizări: 177
Ce-are a face incalzirea climei cu vanatoarea de mamuti?     paleontologie, mamut, om, schimbare climatica, incalzire, clima, vanatoare. + zoom
Galerie foto (1)

Temperaturile in zona arctica au inceput sa creasca in urma cu multa vreme, cu mult inainte ca oamenii sa fi inceput sa utilizeze combustibili fosili. Iar aceasta schimbare climatica a avut legatura cu exterminarea mamutilor, afirma o teorie recenta.

Vanatorii primitivi care au ucis ultimii mamuti lanosi au contribuit la incalzirea climei in regiunile nordice ale globului, considera cercetatorii de la Institutul Stiintific Carnegie, SUA.

Specialistii afirma ca disparitia mamutilor nordici - care se hraneau cu mari cantitati de frunze de mesteacan - ar fi contribuit la indesirea mestecenilor pitici in regiunile arctice; astfel, peisajul golas, care reflecta o mare parte a radiatiei solare (efectul albedo), s-a intunecat si a inceput sa retina o cantitate mai mare din caldura primita de la soare, iar temperaturile medii anuale au crescut.

Desi sfarsitul ultimei ere glaciare, marcat prin incalzirea climei, a survenit inainte de disparitia mamutilor, autorii studiului considera ca si omul primitiv, prin actiunea sa asupra megafaunei, a contribuit, indirect, intr-o oarecare masura, la aceasta schimbare climatica.

Sursa: Reuters

CITESTE SI: