Prima pagină D:News

Sfarsitul unei ere: adio carbune!

Redactia Descopera.ro | 07.22.2010 | ● Vizualizări: 407
Sfarsitul unei ere: adio carbune!     carbune, UE + zoom
Galerie foto (1)

UE cere statelor membre sa stopeze subventiile acordate minelor de carbune, incepand din 2014.

Pana la 1 octombrie 2014, conform propunerii Comisiei Europene, statele UE vor trebui sa inchida "robinetul" ajutoarelor acordate producatorilor de mineral fosil, lasandu-i sa se descurce singuri: sa "traiasca" sau sa "moara", adica fara cele 26 miliarde de euro pe care cele 27 de state le-au "pompat" intre 2003 si 2008 in acest sector glorios. "Nu exista dubii, toate minele care nu fac profit trebuie sa se inchida", a declarat comisarul european Joaquin Almunia.

In prezent, piata carbunelui se afla in maini orientale. China extrage 47% din carbunele planetar (2,7 miliarde de tone pe an), urmata de Statele Unite (un miliard) si Rusia (247 milioane). Iar Europa trebuie sa importe 180 milioane de tone pentru a-si satisface centralele.

Decizia Comisiei lui José Manuel Barroso de a pune capat subventiilor nu-i place deloc cancelarului german Angela Merkel, care a declarat ca nu este "entuziasmata" de prevedere Bruxelles-ul insa a ripostat amintind de "necesitatea de a le face dreptate concurentilor care opereaza fara ajutoare de la stat", luand apararea unei miscari "si in interesul contribuabililor si al guvernelor, acum cand presiunea pusa pe insanatosirea financiara este puternica".

Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Tag-uri: carbune | UE