Prima pagină D:News

Numarul magic pentru somn? Sapte (ore)

Redactia Descopera.ro | 08.03.2010 | ● Vizualizări: 2162
Numarul magic pentru somn? Sapte (ore)     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii care dorm mai mult sau mai putin de sapte ore pe zi, incluzand micile atipiri, isi maresc riscul de manifestare a unor afectiuni cardiovasculare, potrivit unui nou studiu medical realizat in Statele Unite.

O persoana care doarme, insumat, sub cinci ore pe zi, isi dubleaza, si chiar mai mult de atat, riscul de diagnosticare cu angina pectorala, afectiuni cardiace coronariene, infarct sau atac cerebreal, s-a conchis in urma unui studiu derulat de cercetatorii facultatii de medicina din cadrul Universitatii din West Virginia. Acelasi studiu a descoperit ca si somnul pentru mai mult de sapte ore are riscurile sale, unele ce vizeaza, indeosebi, imbolnavirea la nivel cardiovascular.

Participantii la cercetare care au dormit mai mult de noua ore pe zi au fost descoperiti ca prezentau o data si jumatate mai multe sanse sa dezvolte afectiuni cardiovasculare decat aceia care au dormit numai sapte. Grupurile cele mai expuse riscurilor erau alcatuite din adulti cu varstele de peste 60 de ani, care dormeau cinci ore sau mai putin pe noapte. Acestia si-au sporit cu pana la de trei ori riscul dezvoltarii unor probleme cardiovasculare comparativ cu cei care au avut numai sapte ore de somn.

Studiul, condus de omul de stiinta Anoop Shankar, a analizat date adunate intr-un sondaj din SUA, facut in 2005, pe 30.000 de subiecti adulti. Rezultatele au fost reglate in functie de varsta, sex, rasa, vicii, gabarit si actvitate. Cercetatorii nu au putut intelege exact relatia dintre durata de somn a unei persoane si afectiunile cardiovasculare. Totusi, au aflat ca aceasta durata afecteaza glanda endocrina, functiile metabolice, determinand, printre altele, presiune arteriala crescuta.

Sursa: ABC

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: