Prima pagină D:News

Asculti muzica la serviciu? Nu dai randament

Redactia Descopera.ro | 08.12.2010 | ● Vizualizări: 734
Asculti muzica la serviciu? Nu dai randament     muzica, efectul Mozart, efect terapeutic, memorie + zoom
Galerie foto (1)

Chiar daca este muzica ta preferata, tot te face sa-ti pierzi concentrarea, reducandu-ti performantele cognitive, daca o asculti in timp ce muncesti. Este concluzia unui studiu facut de psihologii Nick Perham si Joanne Vizard de la University of Wales Institute Cardiff, Marea Britanie.

Despre muzica, pana acum, s-a vorbit numai de bine: de exemplu, multe studii au demonstrat ca muzica clasica este benefica pentru creier; recent, un experiment condus de Nicola Mammarella de la Facultatea de Psihologie din cadrul Universitatii G. D'Annunzio din Chieti, Italia, a aratat ca ascultarea unor bucati muzicale de Antonio Vivaldi, imbunatateste memoria persoanelor in varsta. Apoi, este celebru si asa-numitul "efect Mozart", potrivit caruia muzica te face mai inteligent. Ca sa nu mai vorbim de numeroasele efecte terapeutice atribuite muzicii de-a lungul timpului. Foarte multi oameni o asculta in timp ce desfasoara alte activitati, ba o asculta chiar si chirurgii in timp ce opereaza.

Noul studiu infirma insa beneficiile furnizate de obiceiul de asculta muzica la locul de munca, fie ca este vorba de una in surdina, fie de cea ascultata in casti. Cercetatorii au supus unor teste de memorie un grup de voluntari, atat in conditiile unui mediu silentios , cat si avand pe fundal muzica preferata, si chiar una care nu corespundea gustului acestora. A reiesit ca a asculta muzica (ca-ti place sau nu, putin conteaza) iti reduce performantele la teste. Potrivit expertilor, cel mai bine este daca asculti muzica preferata inainte de a incepe munca, concentrandu-te apoi "pe tacute" asupra sarcinilor pe care le ai.

Sursa: Ansa

CITESTE SI: