Prima pagină D:News

Pisicile domestice le vor salva pe cele salbatice ?

Redactia Descopera.ro | 08.26.2010 | ● Vizualizări: 724
Pisicile domestice le vor salva pe cele salbatice ?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Proportional cu dimensiunea lor, pisicile salbatice europene sunt la fel de feroce precum tigrii. Insa acest lucru nu le salveaza de scaderea alarmanta a populatiilor. Deoarece, la ora actuala, mai supravietuiesc doar 400 de pisici salbatice in regiunile muntoase din Scotia, cercetatorii sunt gata sa lanseze un nou si inedit program de salvare a acestor feline periclitate.

Planul, controversat de la bun inceput, consta in incrucisarea unor exemplare de pisica salbatica cu banale pisici domestice, puii corciti urmand sa fie eliberati in salbaticie.
Initiatorii proiectului spera ca astfel sa combata eficient riscurile tot mai mari de consangvinizare care apar frecvent intr-o populatie izolata de numai 400 de exemplare.

Pe de alta parte, tot mai multi experti se opun planului, sustinand ca tocmai pisicile domestice se fac "vinovate", la ora actuala, de o "poluare genetica" a pisicilor salbatice.
Oponentii proiectului aduc drept dovezi o serie de studii de teren, conform carora pisicile domestice vagaboande ajung sa se imperecheze tot mai des cu cele salbatice, puii rezultati nefiind altceva decat o amenintare permanenta pentru puritatea speciei pisicilor salbatice din Scotia.

Sursa: The Independent

CITESTE SI: