Prima pagină D:News

Dieta mediteraneana ar putea intra pe lista patrimoniului mondial UNESCO

Redactia Descopera.ro | 08.27.2010 | ● Vizualizări: 866
Dieta mediteraneana ar putea intra pe lista patrimoniului mondial UNESCO     alimantatie, nutritie, cultura, dieta, mediteranean, gastronomie, UNESCO, patrimoniu + zoom
Galerie foto (1)

Italia, impreuna cu Grecia, Spania si Maroc, au propus si sustin desemnarea dietei mediteraneene drept o importanta valoare culturala, demna de a figura printre celelalte traditii care se regasesc pe lista UNESCO. Hotararea va fi luata in luna noiembrie, la conferinta UNESCO care va avea loc la Nairobi, Kenya.

Bogata in fibre si grasimi nesaturate, saraca in lipide saturate, bazata pe produse locale - printre care figureaza in cantitati mari legumele proaspete, uleiul de masline, fructele - si punand accentul pe ambianta placuta creata de mancatul in tihna, impreuna cu prietenii si familia, alimentatia in stil mediteranean intruchipeaza o traditie veche de secole, pe cat de sanatoasa, pe atat de semnificativa din punct de vedere cultural.

In cazul in care cererea va fi aprobata, dieta mediteraneana ar urma sa intre pe lista asa-numitului patrimoniu intangibil, ce cuprinde valori culturale imateriale, precum festivaluri, ritualuri religioase, muzica, dansuri (printre care dansul romanesc al "Calusului") sau diferite mestesuguri traditionale.

Ar fi prima traditie gastronomica de pe lista patrimoniului intangibil; presedintele Frantei, Nicolas Sarkozi, a sustinut si el includerea pe lista patrimoniului mondial UNESCO a bucatariei franceze, in virtutea specificului sau national puternic afirmat si a contributiei ei la cultura lumii.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI: