Prima pagină D:News

Cel mai mare cyber-atac a avut loc in 2008

Redactia Descopera.ro | 08.30.2010 | ● Vizualizări: 104
Cel mai mare cyber-atac a avut loc in 2008     computere, internet, cyberatac, hackeri, armata sua, guvernul sua + zoom
Galerie foto (2)

Tinta celui mai mare atac cibernetic din toate timpurile au fost Statele Unitele ale Americii. In anul 2008, in Orientul Mijlociu, un serviciu secret strain a conectat un flash drive infestat care a penetrat reteaua de computere a armatei SUA.

Cel care a dezvaluit acest atac - despre care, pana acum, mass media nu a avut nicio informatie - este William Lynn III, cel de-al doilea om in stat din Departamentul Apararii al Guvernului American. Intr-un articol aparut in ultimul numar al revistei "Foreign Affairs", Lynn desemneaza atacul drept "cea mai mare bresa din toate timpurile in securitatea informatica a SUA".

In acelasi text, Lynn atrage atentia ca Statele Unite inca nu au un sistem de cybersecuritate care sa corespunda provocarilor actuale, lasand sa se inteleaga ca atacuri precum cel din 2008 se pot repeta si in prezent. Lynn a refuzat sa ofere detalii suplimentare privind succesul atacului, care serviciu secret strain l-a lansat sau ce informatii secrete au fost furate.

« Daca este rau intentionata, o echipa de programatori experimentati ar putea gasi oricand o vulnerabilitate a retelei logistice globale a SUA, precum si sa fure planuri secrete, sa incetineasca sau sa obtureze capabilitatile serviciilor secrete americane sau chiar sa impiedice anumite arme inteligente sa-si atinga tinta », mai adauga Lynn. Venind de la al doilea om in stat din Departamentul Apararii (echivalentul american al unui Minister al Apararii european) si de la un expert care lucreaza in domeniul cyberapararii de stat inca din mandatul lui Bill Clinton, avertismentul este foarte serios si ingrijorator.

81 de luni au fost necesare Pentagonului pentru ca acesta sa-si schimbe sau upgradeze intregul sistem informatic. Armata americana opereaza 15.000 de retele si are in jur de 7 milioane de computere dispuse pe intregul glob. Acestea sunt supuse zilnic unui numar de cateva mii de incercari de atacuri cibernetice.

Sursa: BBC

Descopera lumea in care traiesti: