Prima pagină D:News

Cainii mari sunt mai destepti decat cei mici

Redactia Descopera.ro | 09.05.2010 | ● Vizualizări: 340
Cainii mari sunt mai destepti decat cei mici     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Ultimele experimente desfasurate la Universitatea din Canterbury din Cristonchurch, Noua Zeelanda, au evidentiat faptul ca dulaii si cainii masivi au creierele mai mari proportional cu cateii minioni, artagosi si alintati. Pe parcursul studiului a reiesit ca indivizii raselor de talie mare sunt si mult mai inteligenti decat cei care apartin raselor de caini mici selectionati pentru agrement, companie si distractie.

Totul a pornit de la efectuarea unei banale analize zoometrice, in urma careia s-a constatat ca dulaii, mastiffii, cainii ciobanesti si cei de paza, au cu totii ochii asezati la distanta mare unul de celalalt. Acest des ingorat semn, demonstreaza fara echivoc un singur lucru: inteligenta!

"Craniul unui caine cu ochii cat mai departati unul de celalalt are intotdeauna o cutie craniana cat mai larga, ceea ce insemana ca adaposteste un creier mai mare si mai complex decat al cateilor de agrement, care au ochii apropiati si o mimica faciala care multor oameni li se pare ca exprima vioiciune si inteligenta, cand de fapt nu este deloc asa", conchide William Helcon, cercetator in cadrul universitatii amintite.

Pentru a nu fi invinovatiti de rea vointa de catre crescatorii si admiratorii raselor canine de tip pekinez, pudel, pincher pitic, chihuahua si altele, cercetatorii au efectuat numeroase teste de inteligenta pe doua esantioane diferite de caini. Primul, alcatuit din 61 de caini, includea dulai impozanti a caror greutate depasea 30 kg, in timp ce al doilea esantion consta din 43 de catei de rase diferite, care nu depaseau 10-15 kg la maturitate.

Rezultatele testelor de inteligenta au favorizat net cainii din rasele de lucru, paza si protectia turmelor.

Sursa: DiscoveryNews

CITESTE SI: