Prima pagină D:News

Record de distanta pentru deplasarea obiectelor cu raze tractoare

Redactia Descopera.ro | 09.09.2010 | ● Vizualizări: 324
Record de distanta pentru deplasarea obiectelor cu raze tractoare     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de cercetatori ai Universitatii Nationale Australiene din Canberra a reusit sa miste obiecte “voluminoase” pe distante mai mari decat oricand, cu ajutor luminii laser.

Oamenii de stiinta au adus arta transportului molecular cu un pas mai aproape de aplicatiile practice. Folosind ceea ce ei numesc raze tractoare - raze de energie care pot deplasa obiecte - specialistii australieni au reusit sa miste particule dintr-un loc in altul, pe distante de pana la 1,5 metri.

Fizicienii sunt capabili de multi ani sa manipuleze particule de mici dimensiuni pe distante minuscule, cu ajutorul laserelor dar, acum, Andrei Rhode si echipa sa din Canberra au perfectionat tehnica, obtinand deplasarea unor particule de o suta de ori mai mari pe distante deja considerabile.

Metoda actuala presupune lansarea unei raze laser transparente in sensul unor particule de sticla, incalzind astfel aerul din jurul acestora. Centrul razei, care loveste particulele, ramane rece rezultand atragerea acestora spre marginile fierbinti ale fasciculului.

Dar moleculele de aer incalzit ce se misca lovesc suprafata particulelor de sticla si le resping spre centrul rece. Astfel, dr. Rhode a explicat cum, folosind doua raze laser, particulele pot fi manipulate sa se miste in diferite directii. Cercetatorul crede ca, folosind aceasta tehnica, particulele pot fi deplasate chiar si pe distante de pana la zece metri.

Distanta maxima de deplasare a particulelor reusita de echipa din Australia a fost limitata de echipamentul din laborator. Din nefericire, tehnica actuala nu poate functiona in spatiu deschis, deoarece vacuumul creat ar afecta buna desfasurare a procesului. Totusi, daca mijloacele vor evolua, multe posibile aplicatii se vor gasi pentru noua tehnologie, cum ar fi transportarea substantelor de mare risc si a microbilor periculosi.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: