Prima pagină D:News

Vulcanologii ar putea acoperi orasul Napoli cu rauri de lava

Redactia Descopera.ro | 09.23.2010 | ● Vizualizări: 575
Vulcanologii ar putea acoperi orasul Napoli cu rauri de lava     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Oamnii de stiinta urmaresc forarea unei brese de 4.000 de metri adancime in inima vulcanului activ Campi Flegrei, din Italia, in incercarea de a proteja orasul apropiat Napoli, prin estimarea momentului in care magma furnalului natural va erupe la suprafata.

Totusi, mai multi experti au avertizat ca insasi operatiunea intreprinsa de oamenii de stiinta ar putea conduce la declansarea unei explozii a magmei incise sau chiar la producerea unui cutremur. Campi Flegrei are un crater vulcanic cu diametrul de aproximativ 13 kilometri, aflat in vestul orasului Napoli. Consta din 24 de fisuri vulcanice si mici cratere - unul considerat de vechii Romani drept salasul lui Vulcan, zeul focului - iar in mare parte este scufundat, extinzandu-se pana in Golful Napoli.

Cami Flegrei a erupt ultima oara in 1538, iar activitatea seismica recenta din zona a alimentat temeri privitoare la faptul ca ar putea fi pe cale sa erupa din nou. Proiectul de forare va incepe curand, in aceasta luna, si se va desfasura in doua etape. Cercetatorii vor folosi senzori pentru a masura activitatea seisimica a locului si temperatura rocilor la diferite adancimi, pentru a intelege cat de instabila e zona. Vulcanologii au intreprins aceasta operatiune avand in gand mai ales faptul istoric ca orasele romane Pompeii si Herculaneum au fost distruse de o eruptie catastrofica a vulcanului din apropiatul Munte Veziuviu, in anul 79 d.Hr.

Sursa: Telegraph

Descopera lumea in care traiesti: