Prima pagină D:News

GALAPAGOS 3D, cel mai nou film la Samsung IMAX

Redactia Descopera.ro | 09.30.2010 | ● Vizualizări: 219
GALAPAGOS 3D, cel mai nou film la Samsung IMAX      galapagos, galapagos 3d, imax, samsung imax, cinema city, afi cotroceni + zoom
Galerie foto (1)

Din 8 octombrie Samsung IMAX va purta publicul într-o călatorie pe urmele lui Darwin în arhipelagul Galapagos.

Un nou documentar în format IMAX se va lansa în 8 octombrie la sala Samsung IMAX din incinta Cinema City Cotroceni. Intitulat simplu "Galapagos 3D", documentarul reface parcursul lui Charles Darwin în arhipelagul Galapagos, acolo unde naturalistul a descoperit primele indicii care au stat la baza teoriei evoluţiei.

"Am încercat să includem în acest film toate lucrurile pe care iubitorii insulelor Galapagos doresc să le vadă", a explicat regizorul David Clark. "Vedem iguanele terestre, păsările fregată, leii de mare şi ţestoasele gigantice, însă vă arătăm şi viaţa subacvatică a iguanelor marine, bancurile masive de peşti, murenele şi rechinii ciocan în contrast cu delicaţii castraveţi de mare, astfel încât publicul să traiască şi să exploreze insulele Galapagos aşa cum nu a mai facut-o niciodată."

Documentarul lansat la începtul lunii octombrie este realmente capabil să simuleze o vizită în insulele sud-americane datorită tehnologiei patentate IMAX. Filmarea a fost realizată cu o cameră IMAX 3D, un proces costisitor şi dificil. Pentru a filma în IMAX 3D, sunt necesari circa 92 de metri de peliculă pe minut, iar 3 minute de filmare ajung să coste 3,000 de dolari. "E stresant să auzi cum rulează filmul în cameră, în timp ce tu aştepţi ca animalul din faţa ta să aibă o reacţie. De aceea, a filma un documentar despre natură în acest format este un act de curaj," explică operatorul William Reeves. Uneori, pentru filmările subacvatice, s-au folosit canistre de film cu peste 762 de metri de peliculă, astfel încât operatorii erau încarcaţi cu aproape 50 de kilograme de echipament şi contragreutăţi.

Rezultatul este însă pe măsură, deoarece sistemul IMAX 3D permite un realism sporit al documentarului. În primul rând, pelicula IMAX este de zece ori ori mai mare decât cea tradiţională. Aceasta înseamnă că ea conţine de zece ori mai multă informaţie vizuală decât una de 35 de mm, iar cantitatea de informaţie se dublează din nou dacă se ia în considerare faptul că sistemul IMAX 3D foloseşte două asemenea pelicule. Distanţa dintre lentilele aparatului este de 7.23 centimetri, adică cu aproximaţie distanţa dintre ochii noştri, ceea ce dă obiectelor cea de-a treia dimensiune, permiţând în acelaşi timp aparatului să simuleze modul în care vedem peisajele cu proprii noştri ochi.

Galapagos 3D va rula începând de vineri, 8 octombrie în exclusivitate în format IMAX în sigura sală cu această tehnologie din România, Samsung IMAX, parte din multiplexul Cinema City Cotroceni. Documentarul este proiectat cu naraţiune în limba română.