Prima pagină D:News

Nu avem nevoie de mai mult de 5 ore de somn

Redactia Descopera.ro | 10.05.2010 | ● Vizualizări: 8553
Nu avem nevoie de mai mult de 5 ore de somn      somn, durata de viata, boala cardiaca, insomnie + zoom
Galerie foto (1)

La loc comanda: numarul “ideal” de ore petrecute in bratele lui Morfeu nu mai este 7, cum sustineau pana acum studiile in domeniu, ci 5.

Un nou studiu al cercetatorilor de la University of California, San Diego il dezminte pe cel realizat anterior de o echipa de la West Virginia University care, determinand durata corecta de somn de 7 ore, sustinea ca cei care dorm mai putin risca sa se imbolnaveasca de boli cardiace sau chiar sa moara prematur, inainte de 65 de ani.

Timp de 14 ani, cercetatorii californieni condusi de profesorul de psihiatrie Daniel Kripke, nu s-au limitat in studiul lor doar la a le pune intrebari cu privire la obiceiurile nocturne celor 450 de femei inscrise voluntar in cercetare (cu varsta cuprinsa intre 50 si 81 de ani), ci le-au monitorizat acestora si somnul, prin controlul activitatii cardiace la nivelul pulsului. "Surpriza a fost faptul ca, gratie unei masurari obiective a somnului, cea mai ridicata rata a supravietuirii s-a inregistrat la femeile care obisnuiau sa doarma intre 5 si 6 ore si jumatate pe noapte", a comentat profesorul Kripke. El a precizat ca la cele care au petrecut mai putin timp sau mai mult in bratele lui Morfeu s-a inregistrat o scadere semnificativa a duratei de viata: pe parcursul celor 14 ani ai derularii studiului: 86 de femei au decedat, tocmai dintre cele care petreceau in pat mai putin - sau mai mult - de 5 ore.

Somnul este adeseori definit drept o stare de repaus contrapusa starii de veghe, dar aceasta definitie nu este in totalitate exacta: este vorba despre un proces fiziologic in toata puterea cuvantului, pe durata caruia, de exemplu, anumite celule cerebrale au o activitate de 5-10-ori mai intensa decat in timpul starii de veghe. In plus, este binecunoscut faptul ca somnul favorizeaza regenerarea celulara, in vreme ce insomnia provoaca o crestere a presiunii sanguine si reduce toleranta la glucoza, crescand riscul bolilor cardiovasculare.

In fine, faptul ca insomnia este nociva este cat se poate de adevarat, dar adevarat este si ca "ce-i prea mult strica" si atunci cand vine vorba de somn. Iar numarul "magic" nu mai este cel de 7 ore de somn, ci 5, maxim 6.

Sursa: Corriere della Sera