Prima pagină D:News

„Ganditorul” isi continua turneul european!

Redactia Descopera.ro | 10.05.2010 | ● Vizualizări: 201
„GANDITORUL” ISI CONTINUA TURNEUL EUROPEAN!     ganditorul, muzeul national de istorie, expozitie, atena, neolitic + zoom
Galerie foto (1)

Muzeul National de Istorie a Romaniei anunta vernisarea expozitie internationale „The Lost World of Old Europe”, ce prezinta bunuri de patrimoniu arheologic din categoria „Tezaur” din colectii muzeale romanesti, dar si piese din colectii muzeale din Bulgaria, Republica Moldova si Grecia. Acest important eveniment cultural va avea loc in capitala Greciei —la Atena—, in data de 06.10.2010, in cadrul Muzeul de Arta Cicladica, unul dintre cele mai prestigioase muzee din aceasta tara.

Organizata incepand din toamna anului 2009, expozitia "The Lost World of Old Europe" este rezultatul unui colaborari intre Muzeul National de Istorie a Romaniei si Institute for the Study of the Ancient World al New York University, beneficiind de sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National. In acest cadru, principalii organizatori ai acestui ambitios proiect cultural international au contribuit la realizarea unei expozitii deosebite, care prezinta -in premiera intr-un turneu international pe doua continente- 175 de piese arheologice de valoare exceptionala, datand din perioada neo-eneolitica, din colectiile a 19 muzee romanesti. Acestora li se adauga o serie de artefacte din aceeasi epoca, provenind din colectiile Muzeului National de Arheologie si Istorie al Modovei de la Chisinau (Republica Moldova) si ale Muzeului Regional de Istorie Varna (Bulgaria), carora cu prilejul itinerarii in Grecia, li s-a alaturat -pentru prima data in istoria expozitiilor de acest fel- un important lot de materiale similare descoperite pe teritoriul Greciei.

Expozitia "The Lost World of Old Europe" este organizata la Atena sub auspiciile Ministerului Elen al Afacerilor Externe, cu prilejul preluarii de catre Grecia a presedintiei Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre. Expozitia ramane deschisa la Muzeul de Arta Cicladica pana la inceputul lunii ianuarie 2011. In cursul anului viitor se intentioneaza prezentarea sa in cadrul muzeelor partenere de la Bucuresti si Piatra Neamt.
Muzeul National de Istorie a Romaniei este coordonatorul echipei care a contribuit la realizarea acestei expozitii, reunind specialisti din partea urmatoarelor muzee romanesti: Complexul Muzeal Judetean Neamt (Piatra Neamt), Complexul Muzeal National "Moldova" (Iasi), Muzeul Judetean Botosani (Botosani); Muzeul "Vasile Parvan" (Barlad), Institutul de Arheologie (Iasi), Muzeul Banatului (Timisoara), Muzeul Brailei (Braila), Muzeul Dunarii de Jos (Calarasi), Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie (Constanta), Muzeul de Istorie din Roman, Muzeul Judetean de Istorie "Teohari Antonescu" (Giurgiu), Muzeul Judetean de Istorie Teleorman (Alexandria), Muzeul Judetean "Stefan cel Mare" (Vaslui), Muzeul Olteniei (Craiova), Muzeul Banatului Montan (Resita), Muzeul Judetean de Istorie si Arta (Zalau), Muzeul Judetean de Istorie Brasov (Brasov) si Muzeul de Istorie Galati (Galati).

Pornind de la discursul expozitional elaborat de curatorul general al expozitiei din partea Romaniei, dr. Dragomir N. Popovici, expozitia este structurata prin prezentarea catorva teme cheie -figura umana in plastica neolitica, bunurile de prestigiu, case, gospodarii si comunitati, arta ceremoniala ceramica, simbolurile precursoare scrierii. Fata de cele doua prezentari precedente, la New York si Oxford, expozitia reuneste acum piese remarcabile datand din perioada mileniilor VI-IV a. Chr., descoperite pe teritoriul Romaniei, Bulgariei, Moldovei, dar si al Greciei, apartinand unor epoci aparent foarte indepartate in timp, neoliticul si epoca cuprului, dar dovedind inceputurile civilizatiilor preistorice europene. Expozitia ofera ocazia publicului si specialistilor internationali sa descopere evolutia si artefacte caracteristice ale celor mai importante culturi neo-eneolitice dezvoltate in zona danubiano-carpatica (Vinča, Vadastra, Hamangia, Boian-Gumelnita, Precucuteni-Cucuteni), descoperiri ramase aproape necunoscute -pana astazi- majoritatii istoricilor si arheologilor occidentali si nu numai, situandu-le acum in cadrul mai larg al sud-estului Europei. Evolutia civilizatiei neolitice este marcata de influentele originare din lumea sudica, balcano-mediteraneana si marcheaza afirmarea unei sintezei culturale locale ce se extinde pe arii foarte vaste, de peste 300.000 kmp, astfel conturandu-se spre sud blocul cultural Boian-Gumelnita si spre nord cel Precucuteni-Cucuteni.

"Alaturandu-se demersului nostru initial, specialistii de la Muzeul de Arta Cicladica au adaugat in expozitie o serie de obiecte prestigioase descoperite pe teritoriul Greciei, realizandu-se astfel pentru prima data o remarcabila sinteza expozitionala a acestei epoci pentru sud-estul Europei. Printre multe alte teme de reflexie pe care aceasta expozitie le sugereaza vizitatorului, una pare a fi evidenta. Astfel, de-a lungul catorva milenii se poate observa o evolutie stralucitoare si similara in tot acest spatiu, datorata -foarte probabil in primul rand- unor legaturi, schimburi si influente care au facilitat difuzarea si receptarea unor idei, credinte, comportamente care astfel au devenit elemente comune. Ulterior, pe baza acestora fiecare din marile civilizatii ale epocii, Gumelnita sau Cucuteni, au generat in maniere specifice, pe baza acestui patrimoniu cultural comun, formele de manifestare proprii, marturii inegalabile ale artei preistorice pe continentul european."

Dr. Dragomir N. Popovici
(curator general al expozitiei din partea Romaniei, seful Sectiei Arheologie a MNIR)

Bunurile de patrimoniu selectate sa faca parte din expozitie ofera publicului, dar nu numai lui, posibilitatea de a reflecta asupra uimitoarei "modernitati" avant la lettre a civilizatiilor preistorice ce au existat in zona danubiano-carpato-balcanica in urma cu mai bine de sapte milenii. Decorul pictat al ceramicii Cucuteni preia cu rafinament elementul decorativ al spiralei prezent pe toata ceramica neolitica, dar nicaieri cu o asemenea maiestrie, in vreme ce mesterii ceramisti ai culturii Gumelnita au folosit calitatile lutului pentru a modela forme si figuri umane a caror forta de expresie prefigureaza marile opere sculptate in piatra mai tarziu. Piesele de metal, cupru si aur, realizate de metalurgii gumelniteni sau de cei din culturile Vinča si Bodrogkeresztur ilustreaza nu numai nivelul foarte inalt al cunostintelor lor in domeniul producerii si a controlului temperaturii, ci si existenta unor elite care doreau si erau capabile sa-si procure piese-emblema, reprezentative pentru pozitii sociale inalte. Şi nu in cele din urma, o tema aparte, profund umana este reprezentata de "Ganditor", fie el de la Cernavoda sau de la Tarpesti, piese cu unele similitudini vizibile in cazul unor piese descoperite in zona Cicladelor, capodopere ale artei preistorice cu un mesaj universal privind meditatia, reflexia ... efortul de a gandi.

Constient de menirea si misiunea sa, Muzeul National de Istorie a Romaniei are convingerea ca prin asemenea demersuri expozitionale internationale, bunurile arheologice din patrimoniul cultural national al Romaniei, aflate in numeroase colectii muzeale romanesti se constituie drept argumente majore pentru dialoguri si proiecte de diplomatie culturala menite sa contribuie la promovarea imaginii tarii noastre in strainatate.