Prima pagină D:News

Paradox: Bazooka salvatoare de vieti (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 10.06.2010 | ● Vizualizări: 37
Paradox: Bazooka salvatoare de vieti     no tags + zoom
Galerie foto (2)

O “bazooka pneumatica” ce ar putea salva mii de vietii a fost recompensata, in Marea Britanie, cu premiul pentru inventica James Dyson din acest an. “Arma” cu raza mare de actiune poate lansa un fel de colac de salvare pana la o distanta de 150 de metri in largul marii. Obiectul lansat este confectionat din spuma hidrofoba, care se expandeaza rapid la contactul cu apa.

Colacul este echipat cu lumini de semnalizare pentru a fi vizibil pe timp de noapte si ii permite victimei sa isi pastreze starea de plutire pentru o perioada indelungata de timp.

Inventatorul dispozitivului, australianul Samuel Adeloju, a fost ales dintr-o lista de 15 finalisti de catre inventatorul James Dyson. Tanarul, in varsta de 24 de ani, absolvent al unei scoli de design industrial din Sideny, va primi un premiu de 10.000 de lire sterline.Ideea aparatului i-a venit lui Adeloju in timpul antrenamentelor militare la care a participat, unde a intrat in contact cu arme ce propulseaza la distanta grenade si diferite alte proiectile.Pasul al doilea a fost identificarea unei substante chimice care sa isi mareasca de pana la 40 de ori dimensiunile in numai 15 secunde de la contactul cu apa. Dupa patru lungi de teste, a descoperit ca spuma hidrofoba indeplineste aceasta sarcina si la scurt timp conceptul "Longreach", cum se numeste "bazooka salvatoare de vieti", a prins viata.

Samuel se afla deja in tratative cu Surf Life Saving Australia si cu Westpac Rescul - servicii aeromedicale de cautare si salvare a victimelor apelor - pentru a lansa producatia de serie a inventiei sale si sa o vinde.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: