Prima pagină D:News

Albinele sunt mai inteligente decat super-calculatoarele

Redactia Descopera.ro | 11.01.2010 | ● Vizualizări: 1004
Albinele sunt mai inteligente decat super-calculatoarele     albina, albine, inteligenta, evolutie, zoologie, crazy zoo + zoom
Galerie foto (1)

Spre uimirea cercetatorilor britanici care studiau capacitatile intelectuale ale micilor insecte producatoare de miere, acestea s-au dovedit capabile sa rezolve intr-o clipita probleme complexe de matematica, in fata carora computerele au avut nevoie de zile intregi pentru a le gasi solutia.

Totul a pornit de la incercarile oamenilor de stiinta de a identifica modalitatile prin care albinele reusesc intotdeauna sa gaseasca cea mai scurta ruta de zbor printre florile descoperite in ordine randomizata.

Mai mult decat atat, entomologii din cadrul School of Biological Science at Royal Holloway, University of London, au descoperit ca, alaturi de oameni, albinele sunt singurele vietuitoare din lume capabile sa rezolve celebra "problema a vanzatorului ambulant".

Problema trateaza situatia unui comis voiajor care trebuie sa descopere cea mai scurta ruta care sa-i permita vizitarea tuturor clientilor in minim de timp necesar activitatii. Pentru rezolvarea problemei, computerele ultra moderne compara lungimile tuturor rutelor si o aleg pe cea mai scurta. Albinele reusesc acelasi lucru folosindu-se de creierul lor de dimensiuni infime, considerat pana nu de mult drept unul simplu si primitiv.

"Albinele sunt obligate sa rezolve acest tip de problema in fiecare zi. Ele viziteaza flori din locatii diferite. Din acest motiv, insectele sunt obligate sa foloseasca o mare cantitate de energie pentru zbor. De-a lungul milioanelor de ani, albinele au evoluat astfel incat pot gasi usor ruta cea mai eficace", declara dr. Nigel Wayne, conducatorul cercetarilor.

Studiul albinelor are o implicatie majora pentru societatea umana, deoarece omul modern depinde de o serie de rute si retele, precum fluxul informatiilor de pe Internet, traficul rutier sau caile de comunicare din lumea afacerilor.

Sursa: DailyMail