Prima pagină D:News

“Moda Harry Potter” ucide bufnitele din India

Redactia Descopera.ro | 11.03.2010 | ● Vizualizări: 493
“Moda Harry Potter” ucide bufnitele din India     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Controversata serie de filme Harry Potter, care prezinta magia neagra drept o ocupatie fasinanta si interesanta pentru copii, primeste o noua serie de critici, de data aceasta din partea lui Jaraim Ramesh, Ministrul Mediului din India. Oficialul de la Delhi sustine ca speciile de bufnite din tara sa au de suferit, in urma filmelor cu micul si celebrul magician.

Declinul ingrijorator al populatiilor de bufnite din India s-ar afla in stransa legatura cu popularizarea, din ce in ce mai mare, a cartilor si filmelor din seria Harry Potter, in aceasta tara. In poveste, personajul omonim detine pe post de animal de companie o bufnita personala, numita Hedwig; multi alti copii-ucenici ai scolii de magie Hogwart avand, de asemenea, bufnite. De la aceasta situatie, aparent nevinovata, s-a ajuns la o adevarata tragedie pentru destinul pasarilor rapitoare de noapte din subcontinentul indian.

"Copii indienilor bogati sau chiar si cei ai cetatenilor din clasa de mijloc isi doresc cu totii bufnite, huhurezi si cucuvele drept cadouri, dupa moda Harry Potter. Parintii acestora vad in asta nimic altceva decat un nou accesoriu care le sporeste odraslelor prestigiul in societate. Prin urmare sunt dispusi sa plateasca oricat pentru o bufnita destinata mofturilor copiilor. Evident, braconierii sunt mai mult decat incantati de aceasta situatie; in consecinta, jefuiesc cuiburile de pui sau prind bufnite adulte pe care le vand, ulterior, la orice colt de strada", declara ministrul indian, care a ordonat un studiu estimativ al populatiei de bufnite din India.

Rezultatele studiului nu au sunt deloc de bun augur pentru viitorul rapitoarelor de noapte din acesta tara. Conform raportului, jumatate din cele 30 de specii de bufnite sunt prinse pentru a fi vandute. In afara de moda stupida lansata de Harry Potter, ornitologii indieni atrag atentia asupra unui alt pericol, mult mai grav. Mii de bufnite, cucuvele, ciufi si huhurezi sunt ucise in cadrul unor ritualuri de magie neagra, in timp ce alte asemenea pasari sunt vandute in China, unde sunt folosite la prepararea unei ciorbe, care chipurile, are proprietati medicinale. Alte bufnite sunt sacrificate in ajunul unor sarbatori hiduse, cum este Diwali.

Expertii indienii cer ca aceste practici barbare sa fie interzise de lege, deoarece, conform studiilor, bufnitele sunt la fel de importante precum tigrii, in contextul pastrarii ecositemelelor locale. O singura bufnita ucide anual circa 1.000 de rozatoare, salvand astfel cantitati impresionante de cereale si oprind respandirea unor boli transmise de soareci si sobolani.

Sursa: BBCNews