Prima pagină D:News

Zidurile Sfinxului se inalta din nou

Redactia Descopera.ro | 11.05.2010 | ● Vizualizări: 229
Zidurile Sfinxului se inalta din nou      sfinx, piramide, zid, zahi hawass, arheologie + zoom
Galerie foto (1)

Conform textelor antice, faraonul Thuthmoses IV (1400 – 1390 i.Hr.) a avut un vis mistic, in care Sfinxul, uriasul cu trup de leu si cap de om, se plangea de faptul ca este macinat si inghitit de nisipurile desertului. In consecinta, faraonul a inaltat un zid care sa il protejeze de intemperiile naturii. Considerat multa vreme un mit, zidul a fost descoperit de catre arheologii egipteni si vede lumina soarelui dupa aproape trei milenii si jumatate, anunta Discovery News.

Intinzandu-se pe o distanta de 132 de metri in total, zidul nordic care fusese descoperit initial se continua atat in estul cat si in sudul Sfinxului, si asta in ciuda previziunilor specialistilor care au fost convinsi ca doar sectiunea nordica a fost ridicata in vremea faraonilor.

Conform lui Zahi Hawass, presedintele Consiliului Suprem al Antichitatii din Egipt, zidul inconjura, totodata, o mica asezare destinata exclusiv preotilor si oficialilor ce oficiau cultul faraonului Khefren, faraon caruia i se atribuie ridicarea celei de a doua mari piramide si care s-a stins din viata in anul 2532 i.Hr.. Cultul faraonului a durat aproape patru secole, ceea ce explica prezenta unei asezari continue in jurul Sfinxului.

"Chiar daca descoperirea este una extraordinara, realizam ca inca suntem la inceput. Sapaturile vor continua pana cand intregul zid si secretele sale ascunse in nisip vor fi dezvaluite", a concluzionat Zahi Hawass.

Sursa: DiscoveryNews