Home » D:News » Mancarea pare mai gustoasa cand ai muncit din greu pentru ea

Mancarea pare mai gustoasa cand ai muncit din greu pentru ea

Mancarea pare mai gustoasa cand ai muncit din greu pentru ea
Publicat: 07.11.2010
Cel putin, soarecii asa considera, dar un fenomen similar e cunoscut si la oameni: tindem sa apreciem mai mult lucrurile pe care le-am obtinut cu truda.

Daca trebuie sa depui mai mult efort pentru a face rost de
mancare, aceasta ti se va parea mai buna, considera oamenii de
stiinta de la Universitatea Johns Hopkins, SUA, in urma unor studii
realizate, deocamdata, pe soareci de laborator.

Intr-un prim experiment, soarecii au fost antrenati sa capete
mancare apasand pe doua parghii:, apasand o singura data pe prima
dintre ele, capatau o bucatica de aliment dulce; in cazul celei
de-a doua parghii, trebuiau sa apese de 15 ori pentru a capata o
gustare asemanatoare (dar nu identica primei).

Ulterior, cand li s-au pus la dispozitie „la liber” mostre din
ambele alimente, soarecii au aratat o preferinta marcata pentru
gustarea nr. 2, pentru care trebuisera sa munceasca mai mult.
Intr-un al doilea experiment, cercetatorii au vrut sa afle daca
aceste preferinte se mentin si in cazul unor alimente cu continut
mic de calorii (un fel de variante „light” ale primelor), de obicei
mai putin imbietoare pentru soareci – ca si pentru oameni – in
comparatie cu alimentele ce contin mai mult zahar, mai multe grasimi si, in
consecinta, mai multe calorii.

Doua grupuri de soareci au primit acelasi aliment sarac in
calorii, numai ca membrii unui grup l-au obtinut apasand o parghie
slaba, in vreme ce ceilalti participanti l-au capatat cu mai mult
efort, fiind nevoiti sa actioneze o parghie mai greu de
manevrat.

Serviti, ulterior, cu alimentul respectiv in cantitati
nelimitate, soarecii care „muncisera mai mult” au mancat cantitati
mai mari si chiar au parut sa-l savureze mai intens, dupa impresia
savantilor, care s-au orientat dupa modul in care soarecii lingeau
hrana – un comportament specific care indica, dupa parerea
specialistilor, cat de mult le placea alimentul respectiv.

Daca aceste descoperiri s-ar putea aplica si la oameni, este un
aspect care merita investigat, cred cercetatorii, gandindu-se la
implicatiile acestor descoperiri asupra problemei obezitatii, de pilda: persoanele
supraponderale ar putea sa isi conditioneze, astfel,
comportamentul, pentru a aprecia alimente cu un continut mai mic de
calorii, ceea ce le-ar ajuta sa piarda in greutate.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase