Prima pagină D:News

Razboiul dintre sexe, un “puzzle” inca nerezolvat

Redactia Descopera.ro | 11.08.2010 | ● Vizualizări: 343
Razboiul dintre sexe, un “puzzle” inca nerezolvat     sexe, evolutie, reproducere, genetica + zoom
Galerie foto (1)

“Razboiul genetic al sexelor” ar putea fi mult mai dificil de rezolvat, iar importanta lui evolutiva mult mai mare decat se credea pana acum. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori de la Universitatile Exeter (Marea Britanie), Okayama si Kyushu (Japonia).

"Batalia" asupra careia s-au concentrat cercetatorii in cadrul studiului lor este cea survenita atunci cand o anumita trasatura pozitiva pentru succesul reproductiv al exemplarelor unuia dintre sexe este negativa pentru cei de celalalt sex. "Acest tip de duel genetic este omniprezent in biologie. De exemplu, la fiinta umana, soldurile masculului sunt optimizare pentru activitatea fizica, in vreme ce soldurile femeii servesc si sarcinii. Tocmai la acest tip de conflict evolutiv ne referim, un tip de conflict despre care se credea ca este rezolvat prin dezvoltarea de trasaturi specifice sexului", a explicat Dave Hoskent, seful echipei de cercetatori.

Cercetatorii au constatat insa ca nu intotdeauna conflictul intre sexe ia sfarsit astfel. Nu este asadar clar cum si cand, sau chiar daca acest conflict este definitv depasit vreodata, iar acest lucru inseamna ca in procesul evolutiv ar putea avea o insemnatate mai mare decat cea pana acum estimata.

In cadrul studiului lor, oamenii de stiinta au studiat o coleoptera, Gnathocerus cornutus, specie ai carei masculi au mandibule impunatoare, largi, utilizate pentru a se lupta cu alti masculi in competitia pentru acuplare. Aceasta conformatie a mandibulelor nu este insa prezenta si la femele, indicand ca este vorba despre o trasatura specifica sexului.

Incrucisand selectiv coleopterele dotate cu mandibule mai mari sau mai mici, ei au demonstrat ca succesul reproductiv al masculilor era proportional cu dimensiunea mandibulelor. Cu toate acestea, in ceea ce priveste femelele, efectul s-a dovedit a fi invers: femelele din populatiile cu mandibule mai mari au dat dovada de un mai mic succes reproductiv.

"Ideea ca dezvoltarea de trasaturi corelate sexului rezolva acest tip de batalie genetica se bazeaza pe ipoteza ca trasaturile sunt independente una de cealalta din punct de vedere genetic, dar acest lucru de multe ori nu este adevarat. Arhitectura genetica poate bloca rezolvarea acestui tip de conflict", a precizat cercetatorul Kensuke Okada.
Sursa: Le Scienze