Prima pagină D:News

Impact Earth! – aplicatia online care calculeaza proportiile Sfarsitului

Redactia Descopera.ro | 11.09.2010 | ● Vizualizări: 217
Impact Earth! – aplicatia online prin care calculezi proportiile Sfarsitului     no tags + zoom
Galerie foto (3)

V-ati intrebat vreodata ce sanse de supravietuire ati avea daca un asteroid ar lovi Pamantul in apropierea locului unde traiti? Cercetatorii au creat, in acest sens, “calculatorul efectelor unui impact”, care le permite curiosilor sa isi faca o idee despre urmarile coliziunii planetei noastre cu un asteroid.

Intrebuintand aplicatia online, utilizatorii pot introduce dimensiunea meteorului ipotetic, viteza lui de deplasare, ce anume va lovi, unghiul de impact si chiar distanta la care se vor afla de epicentru.

Pentru aceia care nu pot vizualiza cat de mare ar putea fi asteroidul lor, exista un meniu de dimensiuni predefinite, care includ marimi comparabile cu: "autobuze", "balene cu cocoasa", "zgarie-nori", pana la cataclismicul "cat o mica planeta".Algoritmii site-ului web calculeaza apoi care ar fi efectele impactului cu asteroidul asupra axei Pamantului, daca obiectul se va transforma intr-o minge de foc trecand prin atmosfera si, mai ales, care ar fi sansele de supravietuire ale oamenilor din regiunea lovita.Calculatorul virtual estimeaza chiar si distanta la care o persoana ar trebui sa se afle fata de impact pentru a evita sa fie ingropata in materia aruncata in toate partile de craterul produs. Pagina de internet, denumita Impact Earth!, este rezultatul ideilor oamenilor de stiinta de la Universitatea Purdue din SUA si de la Colegiul Imperial din Londra.

Proiectul vine ca o actualizare a unui calculator initial dezvoltat in 2004 si bazat pe calcule sonore stiintifice. Noua versiune include elemente suplimentare, precum inaltimea eventualelor valuri tsunai produse de coliziune, anexand o animatie spectaculoasa ce prezinta venirea din spatiu spre Terra a unui asteroid.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: