Prima pagină D:News

Boala care te face sa arati ca un vampir! (FOTO)

Redactia Descopera.ro | 11.09.2010 | ● Vizualizări: 6202
HED – boala rara care te face sa arati ca un vampir (FOTO)     vampir, twilight, edward cullen, bella, vampirism, boala + zoom
Galerie foto (4)

Dinti ascutiti ca niste colti, o piele palida si incapacitatea de a suporta lumina soarelui – pare descrierea unui personaj din filmele cu vampiri. Din pacate, sunt simptomele unei boli reale, numita displazie ectodermala hipohidrotica (HED), o maladie rara, de care sufera doar aproximativ 7.000 de persoane din lumea intreaga.

Pentru familia (cu nume predestinat!) Cullen din Marea Britanie, ghinionul este dublu: amandoi copiii familiei, Simon (13 ani) si George (11 ani) sufera de acesta ciudata boala, produsa de mutatii genetice. Persoanele atinse de HED nu au o dentitie normala, ci un numar mic de dinti malformati, adesea de forma ascutita; pielea este palida, uneori cu portiuni de culoare mai inchisa in jurul ochilor, iar glandele sudoripare sunt absente sau in numar foarte mic.

Acesti bolnavi nu pot transpira eficient, pentru a-si regla temperatura corpului, de aceea sunt expusi riscului de supraincalzire in cazul in care stau afara, in soare. Tot din aceasta cauza, pot avea mari probleme atunci cand fac febra sau, pur si simplu, cand in casa e prea cald.

Boala nu este vindecabila, dar poate fi tinuta sub control: cei care sufera de HED au nevoie de protectie anti-solara si de o temperatura ambianta care sa nu duca la supraincalzirea corpului. Dintii absenti pot fi inlocuiti, prin proceduri chirurgicale, cu dinti artificiali, implantati in portiuni de os prelevate chiar din oasele pacientului. Mai dificila este adaptarea sociala, deoarece, asa cum Simon si George Cullen stiu foarte bine de la colegii lor de scoala, oamenii au tendinta sa comenteze in chip dezagreabil infatisarea lor.

Totusi, sub influenta evidenta a filmelor din seria Twilight si a numelui celor 2 baieti - identic cu cel al familiei de vampiri din saga Twilight, printre colegii baietilor se gasesc si unii care considera ca fratii Cullen arata "cool", cu aspectul lor de mici vampiri.