Prima pagină D:News

A fost descoperit cel mai vechi embrion de dinozaur

Redactia Descopera.ro | 11.11.2010 | ● Vizualizări: 280
A fost descoperit primul embrion de dinozaur     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Paleontologii canadieni din cadrul Universitatii Mississauga din Toronto au facut descoperirea anului in domeniu. Echipa condusa de profesorul Robert Reisz a descris si investigat, in premiera, primul embrion de dinozaur.

Embrionul, alaturi de cochilia fosilizata a oului, dateaza din perioada Jurasicului timpuriu, adica de acum circa 190 milioane ani. Embrionul apartinei unui Massospondylus, un dinozaurid din grupul prosauropodelor, care au fost stramosii uriasilor dinozauri vegetarieni de mai tarziu, inclusi de cercetatori in grupul sauropodelor.

Oasele inca neformate ale embrionului sunt, in schimb, foarte bine conservate, ceea ce permite o reconstructie detaliata, precum si o interpretare cat mai realista a functiilor anatomice ale acestor dinozauri.

Conform expertilor, prosauropodele au constituit primul grup de dinozauri primitivi care s-au dezvoltat si au evoluat diversificat, devenind, mai tarziu, cel mai raspandit grup de dinozauri. In consecinta, biologia lor evolutiva este deosebit de interesanta, deoarece prosauropodele marcheaza, in multe privinte, inceputul erei marilor dinozauri care au stapanit planeta.

Sursa: DiscoveryNews