Prima pagină D:News

Diagnosticul? Ti-l pune telefonul

Redactia Descopera.ro | 11.12.2010 | ● Vizualizări: 88
Diagnosticul? Ti-l pune telefonul     diagnostic, nanotehnologie, infectie, telefon + zoom
Galerie foto (1)

Nu este o gluma proasta: infectiile cu transmitere sexuala, de la sifilis si pana la HIV, ar putea fi in curand diagnosticate de bolnavi, prin intermediul unui instrument rapid si discret: telefonul mobil.

Este vorba despre un proiect de aproape 5 milioane de euro, suma pusa la dispozitia cercetatorilor de la Universitatea Saint George din Londra de catre Medical Research Council si un consortiu din care fac parte mai multe universitati britanice si companii private, pentru dezvoltarea unei astfel de aplicatii.

In cadrul studiului lor, oamenii de stiinta britanici vor dezvolta (cu ajutorul nanotehnologiilor) niste cipuri de unica folosinta, cu dimensiunile unui card normal de memorie Flash, menite sa functioneze intr-o maniera similara cu testele de sarcina: utilizatorul va "depozita" proba de saliva, sange sau urina pe cip, senzorul va fi apoi conectat la telefon cu un cablu, iar rezultatul va putea fi citit printr-o aplicatie adecvata. "Verdictul" va putea chiar trimis instantaneu (pe net) unui laborator specializat, pentru o analiza mai profunda, sau farmaciei din cartierul utilizatorului, pentru a comanda medicamentele necesare.

Pana in clipa de fata, echipa de cercetatori a proiectului eSTIs (acronim al Electronic Self-Testing Instruments for Sexually Transmitted Infections), condusa de medicul Tariq Sadiq, a pus la punct niste prototipuri ale cipurilor, care costa intre 10 si 20 de dolari, dar al caror pret, potrivit lui Sadiq, va scadea cel putin pana la 2 euro, inainte de lansarea lor pe piata.

Testele vor fi rapide, corecte si simplu de utilizat. Problema preciziei nu este una de neglijat. "Alte teste aflate in comert nu sunt atat de precise cum sustina producatorii lor ca sunt. Noi vom realiza alte teste clinice si va mai fi nevoie de alte progrese tehnologice inainte de lansarea produsului", a precizat medicul.

Sursa: La Stampa