Prima pagină D:News

Berea – motorul civilizatiei umane

Redactia Descopera.ro | 11.12.2010 | ● Vizualizări: 150
Berea – motorul civilizatiei umane     bere, civilizatie, agricultura, neolitic + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu al cercetatorilor de la Universitatea Simon Fraser din Canada tine sa demonteze mitul conform caruia oamenii din neolitic au pus bazele agriculturii pentru a obtine hrana. Mai mult, aceiasi cercetatori sunt convinsi ca plantele erau folosite pentru prepararea berii, bautura servita cu ocazia evenimentelor religioase si a sarbatorilor.

"Exista dovezi ca grupuri de oameni neolitici, mai precis din cultura Natufiana, au pus bazele agriculturii, indeletnicire considerata creatoarea civilizatiei umane, nu pentru a obtine hrana ci bere. Procesul cultivarii cerealelor si al transformarii lor in hrana este unul extrem de complicat, iar dovezile arheologice arata faptul ca ele nu constituiau hrana oamenilor de acum 11.500 de ani. Este mult mai plauzibil ca stramosii nostri sa fi folosit cerealele pentru a obtinea bauturi alcoolice. Nu uitati ca berea era considerata o bautura sacra in mai toate civilizatiile antice", afirma Brian Hayden, unul dintre specialistii implicati in proiect.

Prepararea bauturilor alcoolice este o indeletnicire ale carei urme se regasesc in neolitic, iar dovezile arata ca ea era practicata in mod curent atat in China, Siria, Sudanul de azi cat si in sudul Europei.

Sursa: Livescience