Prima pagină D:News

Sunt furtunile solare un risc major?

Redactia Descopera.ro | 11.21.2010 | ● Vizualizări: 542
Sunt furtunile solare un risc major?     furtuna, furtuna solara, catastrofa, explozii solare, incredibil, accident + zoom
Galerie foto (1)

Furtunile magnetice cauzate de exploziile solare puternice pot afecta nu doar sateliţii plasaţi pe orbite înalte, ci şi reţelele electrice de la sol, conductele de petrol şi gaze naturale şi pot perturba serios sistemele de telecomunicaţii.

Impactul avut de furtuna solară din 1859, cea mai puternică cunoscută până în zilele noastre, a fost moderat, deoarece omenirea se afla în acea perioadă la primii paşi în domeniul tehnologiei moderne. Dacă o furtună similară ar avea loc în aceste zile, distrugerile ar fi mult mai importante.

Citeste pe larg despre PERICOLUL URIAS AL EXPLOZIILOR SOLARE! La 90 de secunde de catastrofa - cat de devastatoare poate fi o furtuna solara?

O furtună solară puternică ar putea cauza economiei americane pagube de 20 de ori mai mari decât cele produse de uraganul Katrina în 2005, a avertizat Academia americană de ştiinţe, într-un raport publicat în 2008. Costul acestor pagube ar putea ajunge la două trilioane de dolari în primul an după o astfel de catastrofă. Acest raport a relevat în premieră vulnerabilitatea unor sectoare cheie: reţelele electrice, sistemul de localizare GPS, transporturile aeriene, tranzacţiile financiare şi comunicaţiile prin radio. Citeste mai multe despre furtunile solare pe Mediafax.

VEZI AICI UN DOCUMENTAR DESPRE SOARE SI EXPLOZII SOLARE!