Prima pagină D:News

Pestii duri iau toate fetele!

Redactia Descopera.ro | 11.30.2010 | ● Vizualizări: 315
Pestii duri iau toate fetele!     peste, mascul, femela, creier, cyclidae, boxer, lupta, ratat, sentiment, subconstient, placere + zoom
Galerie foto (1)

Se pare ca si in lumea pestilor, indivizii duri si impunatori au succes la sexul frumos. Concluzia vine in urma unui studiu serios efectuat de specialisti din cadrul Universitatii Stanford, care au fost intrigati de preferintele femelelor de cyclide africane (un peste ornamental) fata de masculii batausi, in locul “fatalailor” de acvariu.

Pe intreaga durata a experimentelor, s-a constatat ca sistemul nervos central al femelelor de pesti cyclizi africani, emitea semnale de anxietate dupa ce observau o lupta in care masculul preferat pierdea in fata unui alt rival.

"In acelasi timp, daca observau ca masculul favorit isi invigea oponentul, se ingregistra o activare a partii din creierul femelelor asociata cu reproducerea si placerea.
Si in lumea noastra, a oamenilor, se observa acelasi tip de raspuns, deoarece partile creierului implicate in reactia pestilor sunt similare in functii cu cele intalnite la toate vertebratele", declara Russ Fernald, profesor de biologie in cadrul Universitatii Stanford.

"Este daca vreti, cumva similar situatiei in care o femeie se intalneste cu un boxer si isi observa potentialul partener luand bataie, la modul serios, de la alt barbat. Acea femeie va gandi, in subconstient, ceva de genul: - Oh, nu, nu mai sunt atrasa de acel barbat deoarece este un ratat! Dar sentimentele ei se pot schimba oricum.", sustine si Julie Desjardins, din cadrul National Academy of Sciences.

Surpriza mare a studiului a venit la final, cand cercetatorii au descoperit acelasi tip de comportament si in cadrul masculilor, care isi pierd la fel de usor interesul fata de femelele care sunt invinse in diferite tipuri de competitii.

Sursa: DiscoveryNews