Prima pagină D:News

Nanochirurgie laser: operatii cu cicatrici de numai 0,0003 mm

Redactia Descopera.ro | 12.03.2010 | ● Vizualizări: 587
Nanochirurgie laser: operatii cu cicatrici de numai 0,0003 mm     nanochirurgie, nanotehnologie, medicina, sanatate, laser, operatie + zoom
Galerie foto (1)

Interventiile chirurgicale se vor putea face, peste cativa ani, cu incizii mai mici decat varful unui ac. Cercetatorii din Barcelona pun la punct o tehnologie revolutionara care le-ar oferi mai multe avantaje pacientilor, intre care un numar mult mai mic de zile de spitalizare si cicatrici invizibile.

Riscurile la care se supun pacientii care ajung la bisturiu, dar si lungile perioade de recuperare in urma interventiilor chirurgicale ar putea fi de domeniul trecutului, peste nu mai putin de 10, cel mult 20 de ani. Cercetatorii de la Institutul de Stiinte Fotonice din Barcelona lucreaza la o tehnologie care ar putea schimba radical medicina. Cu ajutorul unor microscoape de ultima generatie si al undelor laser, au reusit sa faca operatii cu taieturi de numai 0,0003 mm, deocamdata pe viermi, dar sistemul lor va putea fi aplicat si in cazul oamenilor, in viitorul apropiat.

Metoda cercetatorilor spanioli ar fi de doua mii de ori mai performanta decat laparoscopia, care presupune incizii abdominale de dimensiuni intre 0,5 si 1,5 cm, de cele mai multe ori. Noul sistem le-ar permite medicilor sa faca taieturi mult mai fine si sa arda doar anumite parti ale celulelor bolnave, fapt care ar duce la diminuarea suferintei bolnavilor operati. Interventiile de acest tip sunt facute deocamdata ca experiment de oamenii de stiinta.

"Metoda are un grad inalt de precizie, iar dorinta noastra este sa facem un echipament de dimensiuni mai mici, care sa poata fi folosit in spitale, pentru tratarea pacientilor", spune liderul grupului de cercetare de la Institutul de Stiinte Fotonice din Barcelona, Pablo Loza-Alvarez, care are in subordine o echipa formata din fizicieni, chimisti si biologi. In primul rand, acestia trebuie sa anestezieze animalul de laborator, apoi sa il aseze la microscop. Cu ajutorul unui ecran reusesc sa vada in timp real celulele, si sa observe care dintre acestea necesita operate. Apoi, selecteaza cu mouse-ul, pe ecran, zona asupra careia doresc ca laserul sa actioneze. Desi astfel de interventii se fac deocamdata pe viermi, cercetatorii sunt optimisti. "Astfel de proceduri medicale vor putea fi folosite si in cazul oamenilor, peste unul sau doua decenii", spune dr. Susana Santos, directorul programului Light for Health, de la institutul spaniol.

O procedura medicala de acest tip ar fi binevenita, crede chirurgul Dragos Popa, cadru didactic la Universitatea de Medicina si Farmacie din Tirgu Mures: "Acest gen de interventii ar putea avea aplicatii in toate domenii chirurgicale, la un moment dat. Ma gandesc la sfera neurochirurgicala, la oftalmologie, chirurgie cardiaca sau plastica. S-ar putea realiza reconstructii de filete nervoase ori de vase de sange. Cu siguranta dezvoltarea unui asemenea domeniu va insemna o revolutionare a intregii activitati medicale", spune Dragos Popa.

Deocamdata, experimentele cercetatorilor se desfasoara pe viermii C. elegans, vietati care, desi au numai 1 mm lungime, sunt extrem de rezistente si pot supravietui in anumite conditii chiar si la temperaturi de - 80 de grade Celsius. Cu toate acestea, studierea lor ar putea oferi indicii serioase pentru felul in care organismul uman ar putea reactiona la nanochirurgie. "Multe dintre genele acestori viermi se regasesc in organismul uman, de aceea C. elegans sunt un model bun de studiu. Cunoastem toate gene lor si toate cele aproximativ o mie de celule care le alcatuiesc corpul", spune biochimistul Cesar Alonso Ortega.

Echipa profesorului Pablo Loza-Alvarez studiaza, in paralel, cu ajutorul nanochirurgiei laser, si felul in care neuronii se pot regenera, experimente care ar putea duce la un nou tratament pentru bolnavii care sufera de Alzheimer. "Cu unda laser, putem distruge un neuron pentru a vedea in cat timp se regenereaza. Viermii sunt mai putin complecsi decat oamenii, iar unele dintre celulele lor nervoase se formeaza din nou dupa 12 pana la 24 de ore, in functie de diversi factori", spune cercetatorul Pablo Loza-Alvarez.

Colegii lui de la Institutul de Stiinte Fotonice din Barcelona folosesc laserele si in alte proiecte cu aplicatii in medicina, in incercarea de a vedea cum poate fi folosita lumina pentru diagnostiarea unor boli, pentru tratarea lor sau pentru obtinerea de imagini clare ale diferitelor parti ale organismului uman. Ei cerceteaza insa si felul in care laserele pot fi utilizate in alte domenii, ca de exemplu in industie, la crearea unui ecran 3D pentru telefonul mobil, sau a unui ecran transparent pe care sa fie afisate texte, harti sau imagini. Un alt grup de cercetatori lucreaza la crearea de celule solare transparente si usoare, care sa poata fi aplicate pe geam.