Prima pagină D:News

Avionul misterios al americanilor a revenit la sol dupa o misiune de 7 luni

Redactia Descopera.ro | 12.06.2010 | ● Vizualizări: 1581
Avionul misterios al americanilor a revenit la sol dupa o misiune de 7 luni      nava spatiala, aeronava, avion misterios, misiunea secreta, proiect militar, NASA, aramta SUA, X-37B, zbor, spatiu + zoom
Galerie foto (9)

Primul avion spatial nepilotat al Statelor Unite a aterizat, vineri, la baza aeriana Vandenberg, de pe coasta californiana, la peste 200 km de Los Angeles. Reintors la sol dupa o misiune de sapte luni, petrecute numai in aer, aparatul X-37B a ramas invaluit in mister, mai ales in privinta obiectivelor sale in spatiu.

Aeronava a fost lansata cu ajutorul unei rachete Atlas 5, de la Cape Canaveral, Florida, pe 22 aprilie, planificandu-i-se o durata maxima a misiunii de 270 de zile. Se crede ca aparatul ar fi un avansat avion de spionaj.Cunoscuta si sub denumirea de Vehicul Orbital de Testare, nava spatiala construita de Boeing a fost initial un proiect NASA, inainte de a fi preluata de armata americana. Jeremy Eggers, un reprezentant al bazei aeriene Vandenberg, a descris aterizarea ca fiind "foarte reusita", adaugand ca X-37B se va intoarce in spatiu in anul urmator.Eggers a refuzat sa mentioneze daca avionul a transportat sau nu ceva in carlinga, dar insista sa scopul principal al misiunii l-a reprezentat testarea in sine a navei. Ca urmare a lansarii secretizate, mai multe teorii au fost lansate, dintre care unele vizeaza o eventuala incercare a Americii de a obtine dominatia militara a spatiului.Oficialii nu au eliberat decat o prezentare generala a obiectivelor misiunii lui X-37B, intre care testarea comenzilor, a navigatiei, a izolarii termice precum si verificarea operarii autonome pe orbita, a reintrarii in atmosfera si a abilitatilor de aterizare ale aeronavei.Sute de milioane de dolari s-au investit in programul X-37B, dar suma totala nu a fost inca anuntata oficial. In timp ce navele spatiale masive sunt in general asemuite cu niste camioane uriase, de transportat marfa, X-37B este, mai degraba, o masina sport, dispunand si de o capacitate pe masura a portbagajului.Construita in Uzinele Phantom ale companiei Boeing, aparatul greu de cinci tone are o inaltime de 3 metri, o lungime de numai 9 metri si o anvergura a aripilor de 4,5 metri. Spre coada fuselajului, avionul are doua "aripioare" inclinate si este dotat cu panouri fotovoltaice, pentru a-si produce energia electrica pe orbita prin recoltarea celei solare.

Sursa: Dailymail

Descopera lumea in care traiesti: