Prima pagină D:News

Varsta conteaza mai putin decat stilul de viata

Redactia Descopera.ro | 12.06.2010 | ● Vizualizări: 137
Varsta conteaza mai putin decat stilul de viata     sanatate, sport, varsta, maraton, alergare, fumat, obezitate, exercitiu + zoom
Galerie foto (1)

Un stil de viata nesanatos aduce prejudicii mai grave sanatatii si vigorii decat inaintarea in varsta, arata un studiu german, realizat pe sportivi.

Paradoxal, persoanele varstnice sportive au adesea performante mai bune decat sportivii mai tineri si au nevoie de mai putin antrenament pentru a ramane in forma - cu conditia sa fi dus o viata sanatoasa, arata studiul, realizat cu participarea a 600.000 de alergatori de maraton si semi-maraton.

Reducerea performantelor, determinata de varsta, apare abia dupa varsta de 54 de ani si este foarte lenta.

Peste 25% dintre participantii cu varsta de 50-69 de ani se apucasera de alergari abia de 5 ani sau mai putin, si totusi erau apti sa ia parte la maratoane.

Ceea ce afecteaza sanatatea si forma fizica e mai degraba stilul de viata nesanatos, care isi pune amprenta mult mai devreme asupra fortei si rezistentei.

Obezitatea, fumatul, lipsa exercitiului fizic sunt factori care deterioreaza sanatatea in mult mai mai mare masura decat imbatranirea.

Sursa: Science Daily