Prima pagină D:News

In prezenta unei fotografii ce reprezinta ochi, oamenii sunt mai cooperanti

Redactia Descopera.ro | 12.09.2010 | ● Vizualizări: 247
In prezenta unei fotografii ce reprezinta ochi, oamenii sunt mai cooperanti     comportament, psihologie, ochi, privire, fotografie, cooperare + zoom
Galerie foto (1)

Un experiment realizat in restaurante a aratat ca, atunci cand in incinta se afla un poster reprezentand o pereche de ochi, persoanele prezente sunt mai inclinate sa faca ceea ce li se spune.

Un student la psihologie de la Universitatea din Newcastle, Marea Britanie, a asezat, intr-un local, postere cu texte care cereau clientilor sa adopte un anumit comportament - de pilda, sa isi stranga singuri masa odata ce terminasera de mancat, ducand tavile cu vesela intr-un container special.

Textul a fost completat cu o imagine: de la o zi la alta, alternativ, aparea o imagine cu o pereche de ochi deschisi, cu privire intensa, sau o imagine reprezentand flori.

In zilele in care aparea posterul "cu ochi", numarul clientilor care se comportau in modul recomandat era de doua ori mai mare decat in zilele in care aparea posterul cu flori.

Specialistii afirma ca prezenta ochilor - ce declanseaza impresia ca suntem priviti de cineva - incurajeaza comportamentul cooperant si au sugerat ca metoda ar putea fi utilizata pentru a descuraja comportamentele antisociale.

Sursa: Sky News