Prima pagină D:News

Casatoria ii face pe barbati mai cumsecade

Redactia Descopera.ro | 12.11.2010 | ● Vizualizări: 204
Casatoria ii face pe barbati mai cumsecade     psihologie, comportament, casatorie, barbat, burlac, antisocial + zoom
Galerie foto (1)

Conform intelepciunii populare stravechi, casatoria ii mai potoleste pe barbati; insa, de data aceasta, oamenii de stiinta au incercat sa demonstreze riguros, printr-un studiu stiintific, ca barbatii insurati sunt, intr-adevar, mai putin inclinati sa se angajeze in comportamente riscante si antisociale.

Studiul a fost realizat de psihologii de la Universitatea de Stat din Michigan, SUA, si a inclus barbati care au fost urmariti de la varsta de 17 ani - cand majoritatea erau burlaci - pana la 29 de ani, cand 60 % dintre ei erau casatoriti.

Rezultatele au aratat ca, pana la varsta de 29 de ani, barbatii care erau casatoriti se dedasera in mai mica masura unor comportamente agresive sau infractionale, ori abuzului de alcool, in comparatie cu cei care ramasesera burlaci.

Alti oameni de stiinta au contestat aceste concluzii, afirmand ca ele nu arata decat faptul - logic - ca barbatii mai cumsecade au mai multe sanse de a-si gasi o sotie.

Insa autorii studiului au mers mai departe in incercarea de a-si sustine afirmatiile: ei au studiat mai multe perechi de gemeni identici, carora le-au urmarit comportamentul timp de 12 ani.

Odata ce unul dintre frati se casatorea, comportamentul sau antisocial se atenua vizibil, in vreme ce fratele ramas burlac continua sa prezinta comportamente antisociale in masura neschimbata.

Psihologii considera ca fenomenul se datoreaza faptului ca barbatii insurati au mai mult de pierdut daca se angajeaza in comportamente "rele"; de asemenea, odata casatorit, un barbat petrece mai mult timp cu sotia si copiii si mai putin timp in grupuri masculine mari - or, in aceste grupuri, probabilitatea angajarii in comportamente riscante e mai mare.

Alti psihologi considera ca mariajul ii invata pe oameni sa socializeze, in moduri diverse, si are un efect benefic asupra echilibrului emotional.

Sursa: Telegraph