Prima pagină D:News

Acesta este “cimitirul” ghetarilor

Redactia Descopera.ro | 12.15.2010 | ● Vizualizări: 114
no title     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii britanici au reusit sa identifice locul exact unde cei mai multi ghetari din platoul glaciar al Antarcticii se rup si plutesc dusi de curenti, pana cand se topesc in apele Atlanticului de Sud.

Locatia care gazduieste unul dintre cele mai grandioase spectacole ale Naturii, se afla in apropierea insulei Georgia de Sud din apropierea zonei costiere a Patagoniei. Imensele blocuri de gheata plutesc pana in apropierea insulei de 170 kilometri lungime, unde se topesc, eliberand treptat miliarde de tone de apa dulce in cadrul ecosistemului marin local.

Cercetatorii britanici sustin ca acest fenomen natural de proportii modifica insasi retelele trofice ale tuturor animalelor care traiesc in apropierea insulei. "In prezent, cel mai mare ghetar pe care il monitorizam este deja celebrul A-38, care are o masa de numai putin de 300 gigatone. S-a rupt in doua fragmente care au inceput sa se faramiteze in mici ghetari. Cand se va topi in totalitate, T-38 va elibera mai mult de 100 de miliarde de tone de apa dulce in apele costiere ale Georgiei de Sud", declara profesorul Eugene Murphy, din cadrul British Antarctic Survey.

Sursa: BBCNews