Prima pagină D:News

A fost descoperit cel mai vechi teasc de vin din lume

Redactia Descopera.ro | 01.11.2011 | ● Vizualizări: 703
A fost descoperit cel mai vechi teasc de vin din lume     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un teasc folosit la zdrobirea strugurilor, precum si cateva ulcioare destinate fermentatii mustului au fost descoperite intr-o pestera situata pe teritoriul Armeniei. Varsta aproximativa a uneltelor stravechi este de 6.000 de ani.

Cel mai vechi teasc de struguri a fost descoperit in muntii din sud-estul Armeniei, in aceeasi zona unde, recent, a fost descoprrita si cea mai veche forma de incaltaminte din lume: o "opinca" primitiva, veche de circa 5.500 ani.

In interiorul pesterii, echipa internationala de arheologi a investigat, in premiera, un bazin sapat in piatra, avand lungimea de un metru si fiind pozitionat inclinat, pentru a permite scurgerea mustului in vasele de lut. Conform arheologului Gregory Areshian, oamenii care traiau in acele timpuri indepartate zdrobeau strugurii din teasc cu picioarele goale, pentru obtinerea pe cale naturala a vinului.

In apropierea teascului, cercetatorii au descoperit si resturi perfect conservate de struguri, seminte de struguri si chiar urme de vin, pietrificat de trecerea mileniilor.
In urma cercetarilor, a reiesit ca semintele apartineau speciei Vitis vinifera vinifera - aceeasi cu vita-de-vie din care se produce vin si la ora actuala.

Pe baza acestor descoperiri, se poate afirma ca oamenii "domesticisera" deja vita-de-vie salbatica in urma cu peste 6.000 de ani.
Inainte de aceasta descoperire, cele mai vechi dovezi ale producerii vinului datau de acum 5.100 ani, fiind descoperite in mormantul celebrului Rege Scorpion I, din Egiptul Antic.


Sursa: BBCNews