Prima pagină D:News

Ti-ai pierdut mirosul? S-ar putea sa mori…

Redactia Descopera.ro | 01.18.2011 | ● Vizualizări: 1342
Ti-ai pierdut mirosul? S-ar putea sa mori…     miros, moarte, varsta, boala + zoom
Galerie foto (1)

O diminuare a acuitatii simtului olfactiv la o varsta avansata este un indicator al unei morti iminente, potrivit unui studiu al cercetatorilor americani.

Daca atunci cand esti tanar, sau toata viata, nu ai un simt al mirosului foarte dezvoltat, poate fi considerat un lucru destul de normal, dar atunci cand, dintr-o data si la o varsta avansata, nu mai detectezi niciun miros pe care-l simteai in mod cotidian, este semn ca vei muri. Este concluzia studiului realizat de cercetatorii de la Rush University Medical Center din Chicago, Statele Unite, in opinia carora, o persoana, cu cat reuseste sa identifice mai multe mirosuri, cu atat traieste mai mult.

Pentru a ajunge la acest gen de concluzii, cercetatorii americani au examinat peste 1.000 de voluntari, cu varsta cuprinsa intre 53 si 100 de ani, pe care au fost testate 12 arome diferite. Un test pentru fiecare tip de miros, toate destul de familiare, precum cel de lamaie, piper negru, ciocolata si scortisoara, in cadrul caruia participantul avea 4 optiuni, dupa cum a explicat medicul Robert Wilson intr-un articol aparut in "Daily Mail".

Toti participantii la studiu, in stare buna de sanatate si fara boli precum Alzheimer sau Parkinson, au fost urmariti de cercetatori vreme de 4 ani, pe parcursul carora au murit 321 de persoane, adica circa 27% dintre ei. S-a dovedit ca 36% dintre persoanele decedate erau cele care furnizasera doar 6 raspunsuri corecte la 12 teste de identificare a mirosurilor. O corelatie prezenta si atunci cand erau luati in calcul alti factori de risc, printre care depresia, diferite dizabilitati, disfunctii cerebrale.

"Rezultatele studiului nostru indica faptul ca dificultatea de a identifica mirosuri familiare la o varsta avansata este asociata un risc crescut de deces", a precizat Wilson. Cercetatorul nu a specificat insa si daca persoanele decedate erau din categoria celor in varsta de 50 de ani sau de 100. De asemenea, nu se stie nici de ce au murit toate cele 320 de persoane: toate de aceeasi boala sau este vorba despre patologii diferite?

Sursa: La Stampa

Tag-uri: miros | moarte | varsta | boala