Prima pagină D:News

Prietenia? O chestiune de gene

Redactia Descopera.ro | 01.18.2011 | ● Vizualizări: 202
Prietenia? O chestiune de gene     prietenia, gene, alcoolism + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unui studiu publicat in revista Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite, nu ne alegem prietenii in baza intereselor comune, ci a bagajului genetic. Ca si cum, o forta misterioasa ne-ar determina sa ne apropiem de persoane asemanatoare din punct de vedere genetic.

Cei trei autori ai studiului publicat in "Proceedings of the National Academy of Sciences", sunt convinsi ca au gasit dovezi ale faptului ca prietenia dintre oameni este influentata de anumite gene. Ceea ce, potrivit lui James Fowler, profesor de genetica si stiinte politice la Universitatea California, San Diego, pune intr-o noua lumina vechea vorba "cine se aseamana se-aduna".

"Traim intr-o mare de gene si aceste gene ar putea determina cu cine ne imprietenim si ne-ar putea influenta comportamentul in feluri pe care nu le-am apreciat inainte". Fowler si colegii lui, Jaime Settle si Nicholas Christakis, au preluat informatiile necesare de la 5.000 de persoane implicate in alte doua studii, "The National Longitudinal Study of Adolescent Health" si "The Framingham Heart Study".

Oamenii de stiinta si-au concentrat atentia asupra a 6 gene: la 4 dintre acestea nu au identificat nicio corelatie cu interactiunile sociale ale oamenilor, doar la una singura da: este vorba despre gena DRD2, asa-numita "gena a alcoolismului".

Desi unii se asteapta ca oamenii care consuma alcool sa-si gaseasca prieteni in baruri sau la petreceri, Fowler spune ca studiul lui arata ca "exista si alegeri pe care le facem si de care nu suntem constienti". Prin urmare, avem tendinta de a ne imprieteni cu oameni care ne seamana, dar nu din punct de vedere social, ci biologic, chiar genetic

Descoperirea faptului ca oamenii inzestrati cu gena DRD2 nu sunt numai pasibili de anumite comportamente (vezi alcoolismul), ci si de a-si face prieteni de acelasi "soi", ar putea intr-o buna zi sa influenteze tratamentul alcoolismului, mai crede Fowler.

Dar studiul nu a reusit doar sa "lege" intre ei oameni cu genotipuri asemanatoare. Cercetatorii au mai descoperit si o alta gena, a 6-a din grupul examinat, cu o corelatie negativa, ceea ce inseamna ca atunci cand vine vorba despre alte comportamente in afara celui la bautura, oamenii sunt atrasi de persoane diametral opuse.

"Poate ca avem tendinta de a ne insoti cu persoane asemanatoare atunci cand mergem la baut, dar altminteri, in cazul altor trasaturi, ne alegem persoane diametral opuse", a mai precizat cercetatorul.

Sursa: ABCarticle

Tag-uri: prietenia | gene | alcoolism