Prima pagină D:News

Ciorile sunt cele mai precaute pasari

Redactia Descopera.ro | 01.18.2011 | ● Vizualizări: 785
Ciorile sunt cele mai precaute pasari     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Ciorile de Noua Caledonie (Corvus moneduloides) nu sunt doar inteligente, cum se credea pana in prezent, ci si extrem de precaute atunci cand descopera obiecte sau fiinte nefamiliare si potential periculoase, dupa cum demonstreaza mai multe studii recente.

Cercetarile au stabilit, in prima instanta, ca inteligentele pasari folosesc diferite obiecte drept unelte, nu doar pentru a-si procura mai usor hrana, ci si pentru a investiga obiectele noi, care ar putea constitui un pericol.
Pentru a intelege mai mult din comportamentul ciorilor, ornitologii din cadrul Universitatii din Oxford au prezentat unui grup de ciori mai multe obiecte pe care pasarile urmau sa le vada pentru prima oara.

Obiectele respective includeau un sarpe de jucarie din cauciuc, un LED aprins, un far de bicicleta si o galeata de vopsea.

"Spre surpriza noastra, ciorile nu au manifestat frica la vederea noilor obiecte, in schimb erau foarte precaute. Nicio cioara nu a investigat cu ciocul sau ghearele, ci s-au folosit de diverse betisoare sau bucati de carton, atunci cand au intrat in contact cu noile obiecte. In afara de ciori, nicio alta specie de pasari nu face uz de unelte in scopuri multiple.

Ciorile raman cele mai inteligente pasari, iar pe baza unor studii, putem afirma ca, in anumite circumstante, aceste pasari sunt mai inteligente chiar decat cimpanzeii si delfinii, ceea ce poate insemna ca, in afara de oameni, ciorile sunt cele mai inteligente si creative fiinte de pe Terra", declara dr. Jo Wimpenny.

Sursa: BBCNews