Prima pagină D:News

Zgomotul urban creşte riscul de atacuri cerebrale

Redactia Descopera.ro | 01.26.2011 | ● Vizualizări: 228
Zgomotul urban creşte riscul de atacuri cerebrale     trafic, atac cerebral, zgomot, decibeli + zoom
Galerie foto (1)

Expunerea la zgomotul provocat de traficul rutier poate creşte riscul de a fi victima unui accident vascular cerebral, mai ales în cazul persoanelor în vârstă de 65 de ani sau mai mult, relatează un studiu publicat astăzi în European Heart Journal.

O cercetare ce a avut drept subiecţi mai mult de 50.000 de persoane a dus la concluzia că fiecare 10 decibeli adiţionali de zgomot de fond provoacă, în medie, o creştere de 14% a probabilităţii de a fi suferi un atac cerebral.

Pentru persoanele mai tinere de 65 de ani, riscul nu este statistic semnificativ. Dar privind doar grupa de vârstă "65 de ani+", se observă că fiecare 10 decibeli în plus cresc riscul de atac cerebral cu 27%, iar la peste 60 de decibeli, pericolul este semnificativ mai mare.

O stradă aglomerată provoacă, în general, zgomot de fond de 60-70 de decibeli. În Bucureşti, harta de zgomot arată multe zone în care nivelul de zgomot stradal ajunge şi la 80 de decibeli. De asemenea, oraşe precum Craiova, Timişoara, Braşov sau Iaşi au zone în care intensitatea zgomotului urban depăşeşte 80 de decibeli. Aceste arealuri pot fi extrem de periculoase pentru persoanele în vârstă.

"Studii efectuate în trecut arată că zgomotul urban este deseori corelat cu tensiunea arterială ridicată şi cu atacurile de cord. Cercetarea efectuată de noi adaugă la aceste riscuri şi pe cel de accident vascular cerebral", a declarat Mette Sørensen, cercetătorul care a condus studiul efectuat de Societatea Daneză pentru Prevenirea Cancerului.

Dintre cele 51.485 de persoane studiate de-a lungul cercetării, 1.881 au suferit un atac cerebral. Opt la sută din atacurile cerebrale la nivelul populatiei generale şi 19% din cele suferite de persoanele de peste 65 de ani au fost corelate cu expunerea la zgomotul urban, conform studiului.

Studiul, fiind epidemiologic, nu poate confirma că zgomotul urban provoacă direct atacurile cerebrale, ci doar că există o corelaţie între cele două. Mecanismul prin care zgomotul provoacă problemele cardiovasculare nu este încă înţeles, urmând să fie în continuare studiat.
Sursa: AFP