Prima pagină D:News

Pentru a te lăsa de fumat ai nevoie de 5 ani şi 7 tentative

Redactia Descopera.ro | 01.29.2011 | ● Vizualizări: 459
Pentru a te lăsa de fumat ai nevoie de 5 ani şi 7 tentative     fumat, boli, divorţ, stres + zoom
Galerie foto (1)

Cinci ani, cel puţin 7 tentative şi un stres comparabil cu cel furnizat de experienţa unui divorţ: aceştia sunt termenii efortului necesar celui care vrea să se lase de fumat, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au realizat un sondaj pe un eşantion format din 3.000 de subiecţi, dintre care doar 1.000 de fumători la momentul respectiv, restul fiind persoane care au reuşit să se lase de fumat. În urma unui chestionar, a reieşit că timpul necesar pentru a spune adio ţigărilor este de 5 ani. Pentru cele o mie de persoane care însă au luat decizia de a se lăsa de fumat începând din prima zi a noului an, tentativa a reieşit a fi falimentară: jumătate dintre subiecţi s-au reapucat înainte de 10 ianuarie, restul ulterior.

Eşantionul analizat în cadrul studiului (finanţat de Nicorette) a fost întrebat şi despre motivele deciziei de a renunţa la fumat: subieţii au răspuns că impulsul principal a fost frica de boli, dar mulţi au declarat şi că le-a fost frică de primele efecte ale fumatului, printre care cele estetice si dificultatea de a respira.

"Perioada în care o persoană încearcă să renunţe la fumat este deosebit de stresantă, mai ales prima săptămână", spune Cary Cooper, unul dintre autorii studiului. Un stres definit unanim de participanţii la studiu drept comparabil sau chiar superior decât cel al unui divorţ sau al pregătirii unei nunţi.

Sursa: La Repubblica

Tag-uri: fumat | boli | divorţ | stres