Prima pagină D:News

A ieşit din ou ”24”, puiul lui ”Jag” şi ”Ka Brianne”

Redactia Descopera.ro | 01.30.2011 | ● Vizualizări: 133
A ieşit din ou ”24”, puiul lui ”Jag” şi ”Ka Brianne”     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O nouă rază de speranţă pentru specia celei mai rare acvile din lume s-a materializat sub forma ultimului pui eclozat în condiţii de captivitate, într-un centru de reproducere din Filipine.

Philippine Eagle Foundation a anunţat cu bucurie că un nou pui de acvilă filipineză (Pithecophaga jeffery) a eclozat, pe data de 19 ianuarie, în cadrul unui program de înmulţire. Denumit "puiul numărul 24", mica pasăre de pradă a eclozat dupa 57 zile de incubaţie.

"24" este deja o celebritate locala, fiind al zecelea pui scos de perechea formată din "Jag" şi "Ka Brianne", un cuplu de acvile cu un ritm de reproducere foarte apreciat de conservaţionişti.
Cântărind doar 116,5 grame şi având lungimea unui creion, "24" se va transforma la maturitate într-una dintre cele mai mari si mai puternice specii de păsări de pradă din lume. Acvila filipineză cântareşte între 6-8 kilograme şi poate atinge o lungime de peste un metru, anvergura aripilor sale atingând 2 metri.

Această acvila deţine, de altfel, şi recordul celor mai late aripi în întreg regnul animal.
"Încă nu ne-am dat seama dacă 24 este mascul sau femelă. Acvila filipineză este o specie monomorfă, adica masculul si femela au acelaşi colorit al penajului. Singura diferenţa ţine de mărime, femelele fiind, de obicei, mai mari si mai puternice. 24 a avut parte de o eclozare asistată, am monitorizat oul timp de 55 zile, iar când am observat că puiul nu are suficienta forţă să spargă singur coaja care îl acoperea, am decis să-l ajutam" declară Anna Mae Sumaya, ornitolog în cadrul Philippine Eagle Foundation.

Acvila filipineză este cea mai rară specie de acvila din lume, cercetătorii estimând că în sălbaticie mai supravieţuiesc doar 300-400 perechi.

Sursa: Yahoo News