Prima pagină D:News

Primul pasaj subteran african conceput special pentru elefanţi

Redactia Descopera.ro | 01.30.2011 | ● Vizualizări: 104
Primul pasaj subteran african conceput special pentru elefanţi     elefanti, africa, kenya, trecere de pietoni, pasaj subteran + zoom
Galerie foto (1)

În premieră absolută pentru o ţară africană, în Kenya a fost inaugurată o „trecere de pietoni” subterană dedicată în exclusivitate elefanţilor.

Un pasaj subteran de trecere, construit pe sub un drum aglomerat în apropiere de Muntele Kenya, leagă pentru prima dată două zone nelocuite de oameni şi permite comunicarea între două populaţii distincte de elefanţi.

Construcţia tunelului a costat un milion de dolari americani şi a fost realizată cu fonduri obţinute în exclusivitate din donaţii de la iubitorii de animale. Unul dintre donatori a fost Richard Branson, celebrul antreprenor britanic, ce a oferit 250.000 de dolari. O altă sumă consistentă a fost oferită de guvernul olandez.

Spre surprinderea specialiştilor de la Mount Kenya Trust, pasajul a fost folosit de către elefanţi la doar câteva zile de la deschidere. "Nu ne aşteptam ca acest eveniment fericit să se petreacă atât de repede", a declarat încântată Susie Weeks, ofiţer executiv în cadrul trustului.

Animalele sălbatice din Africa se află sub o presiune din ce în ce mai mare, provocată de populaţia umană aflată în continuă expansiune şi dezvoltare. Noi sate sunt construite şi ogoare sunt date spre folosire pentru agricultură în zone care, timp de sute de ani, au fost în uzul exclusiv al animalelor. Acest tunel, înalt de 4,5 metri, reprezintă o nouă soluţie pentru conflictul dintre oameni şi animale.

Prin această construcţie se realizează o conexiune între zonele înalte de pe Muntele Kenya, unde se află 2.000 de elefanţi, şi pădurile şi câmpiile de la poalele muntelui, unde trăiesc alte 5.000 de pahiderme.

În jurul tunelului a fost creat un coridor în lungime de 14 kilometri şi delimitat de un gard, ce va facilita elefanţilor să caute hrană şi parteneri în ambele zone, explică fondatorul organizaţiei Save The Elephants, Iain Douglas-Hamilton. De asemenea, acesta va permite elefanţilor să aibă o diversitate genetică sporită.

"Peste tot în Africa aceste animale incredibile au habitatul din ce în ce mai fragmentat, din cauza creşterii populaţiei umane. Ca aceste specii să supravieţuiască, este nevoie să găsim soluţii de acest tip, prin care să păstrăm conectivitatea prin coridoare. Cred că acest proiect este un bun exemplu de compromis pe care îl putem face între interesul uman şi supravieţuirea animalelor", a adăugat Douglas-Hamilton.

Astfel de tuneluri, costând un milion de dolari, nu pot fi realizate peste tot. Iain Douglas-Hamilton propune soluţii mai puţin costisitoare în alte locuri, inclusiv puncte în care traficul să se oprească pentru a permite elefanţilor să treacă, de-a dreptul, strada. O astfel de trecere a fost recent dată în folosinţă în Africa de Sud, în Parcul Naţional al Elefanţilor Addo, ce este traversat de drumuri şi căi ferate.

Chiar dacă acest pasaj subteran este o premieră pentru Africa, realizări similare există pe alte continente. Atât China cât şi India au tuneluri subterane pentru elefanţi, iar în India s-a reuşit chiar construirea unui pasaj suprateran pentru uzul pahidermelor.

Şi SUA doreşte să aplice acest model: recent, statul Colorado a anunţat că va construi o trecere supraterană peste o autostradă, dorindu-se reducere numărului de coliziuni dintre maşini şi cerbi, coioţi şi mufloni.

Această tendinţă confirmă că pe măsură ce omenirea continuă să se extindă în habitatul animalelor sălbatice, astfel de soluţii vor fi din ce în ce mai necesare.

Sursa: MSNBC