Prima pagină D:News

Fumatul se deprinde de la părintele de acelaşi sex

Redactia Descopera.ro | 01.31.2011 | ● Vizualizări: 327
Fumatul se deprinde de la părintele de acelaşi sex     fumat, parinti, copii, tigari, viciu + zoom
Galerie foto (1)

Un studiu publicat în Oxford Bulletin of Economics and Statistics arată că băieţii sunt mai predispuşi să se apuce de fumat dacă tatăl lor fumează, iar fetele sunt mai predispuse în cazul în care mama lor are acest viciu.

María Loureiro, cercetător la Universidade de Santiago de Compostela din Spania şi unul din autorii acestei cercetări, explică: "Taţii transmit obiceiul fumatului către băieţi, iar acelaşi efect se observă statistic între mame şi fete. Însă dacă o mamă fumează, acest lucru nu pare să aibă impact asupra probabilităţii ca fiul ei să fumeze, iar un tată care fumează nu pare să influenţeze probabilitatea ca fiica sa să se apuce de acest viciu".

Cercetarea se bazează pe informaţiile colectate de British Household Panel Survey între 1994 şi 2002. "Am folosit această sursă de date pentru că oferă informaţii detaliate asupra produselor consumate în cămine, inclusiv ţigări, făcând posibilă analizarea transmiterii obiceiului fumatului între generaţii", au afirmat experţii.

Studiul a fost efectuat atât asupra căminelor în care ambii părinţi erau prezenţi, cât şi în cămine în care doar un părinte avea în grijă un copil. De cele mai multe ori, părintele singur care avea în grijă un copil era mama acestuia.

"Rezultatele arată că, în ceea ce priveşte obiceiul fumatului, fetele tind să-şi imite mamele, iar fii taţii. Această concluzie este valabilă după ce au fost luate în calcul variabilele socio-economice", spune Loreiro.

Şansele ca un fiu să se apuce de fumat în cazul în care ambii părinţi au acest viciu sunt de 24%, dar acestea scad la 12% dacă niciunul dintre părinţi nu fumează. Pentru fiice, probabilitatea de a se apuca de fumat în cazul în care ambii părinţi fac acest lucru este de 23%, scăzând tot la 12% în cazul în care niciunul dintre părinţi nu fumează.

În căminele cu un singur părinte, mamele transmit obiceiul fumatului către copii, indiferent de sex. Dacă trăieşte doar alături de mama sa, iar aceasta fumează, există o probabilitatea de 32% ca fiul acesteia să se apuce de fumat. În cazul unei fiice, probabilitatea este de 28%.

"Aceste rezultate ne ajută să proiectăm campaniile anti-fumat, pentru că politicile care încurajează abandonarea acestui viciu în rândul părinţilor vor avea efecte benefice şi în ceea ce-i priveşte pe copiii lor. De asemenea, campaniile ce descurajează fumatul în rândul tinerilor trebuie extinse pentru a lua în calcul contextul familial şi social în care aceştia trăiesc", au conchis cercetătorii.
Sursa: Eurekalert

Tag-uri: fumat | parinti | copii | tigari | viciu