Prima pagină D:News

Carnea crescută „in vitro”, mai aproape de realitate

Redactia Descopera.ro | 02.01.2011 | ● Vizualizări: 309
Carnea crescută „in vitro”, mai aproape de realitate     carne artificiala, mancare, in vitro, progres, cultura + zoom
Galerie foto (1)

Din ce în ce mai mulţi cercetători consideră că soluţia pentru eradicarea foametei pe Terra constă în carnea „in vitro”. Aceasta ar fi „cultivată” în laborator şi ar fi o nouă sursă de hrană pentru o populaţie în continuă creştere.

Carnea crescută în laborator este momentan prea costisitoare pentru a fi viabilă ca produs ce poate fi oferit publicului larg, însă biologi din întreaga lume încearcă să găsească metode pentru a o concepe.

NASA a efectuat prima cercetare în acest domeniu, căutând iniţial o sursă de hrană pentru astronauţii săi. Însă ideea este mai veche: Winston Churchill anunţa în 1932 că "în 50 de ani, vom scăpa de absurditatea de a creşte o găină întreagă doar pentru a-i mânca aripile sau pieptul, crescând aceste părţi separat, într-un mediu adecvat".

Guvernul olandez a investit 4 milioane de dolari în experimente de concepere a cărnii in vitro, iar PETA, celebra organizaţie ce pledează pentru drepturile animalelor, a oferit un premiu de un milion de dolari primei companii care reuşeşte, înainte de 2012, să aducă pe piaţă un produs din carne de pui creată în laborator.

Biologii care încearcă să creeze carne în laborator sunt conştienţi că o bună parte a publicului nu va privi acest lucru cu ochi buni. "Oamenii nu doresc să asocieze mâncarea cu tehnologia, şi probabil se vor îngreţoşa când vor auzi de carne crescută în laborator", spune Nicholas Genovese, un specialist în biologie celulară. "Dar sunt multe produse pe care astăzi le consumăm şi le considerăm naturale, deşi sunt produse într-o manieră similară. De exemplu iaurtul, vinul sau berea, toate sunt produse de om cu ajutorul drojdiei. Aceste produse au fost acceptate de societate", susţine el.

Un alt argument adus de biologi în favoarea cărnii crescute în laborator este faptul că populaţia este într-o expansiune continuă, iar carnea pe care aceştia o doresc să o consume necesită din ce în ce mai mult pământ, pentru a creşte cerealele cu care animalele trebuie hrănite.

"30% din suprafaţa totală a pământului este folosită pentru a creşte proteină animală. Un animal are nevoie între 1.4 şi 3.6 kg de nutrienţi pentru a produce jumătate de kilogram de carne. Este un sistem ineficient, iar pe deasupra trebuie să ne gândim şi la deşeurile animale. Carnea crescută în laborator nu are un sistem digestiv", pledează Genovese.

Unul dintre cercetătorii care lucrează la conceperea cărnii in vitro spune că aceasta va putea avea orice aromă: "Cum doriţi să guste? Vreţi un pic de grăsime, un gust de porc, de miel? Orice gust doriţi va putea fi proiectat. La fel şi textura. Iar asta va fi posibil fără apela la modificări genetice, chiar dacă mâncarea modificată genetic există astăzi şi este perfect sănătoasă".

Un ultim argument în favoarea cărnii in vitro este perspectiva călătoriilor interplanetare: "Dacă oamenii vor dori să călătorească în spaţiu, vor fi nevoiţi să-şi producă propria mâncare. Nu vor putea lua o vacă cu ei, de exemplu. Trebuie să luăm aceste idei în calcul pentru a progresa, altfel vom stagna. Acum 15 ani, cine şi-ar fi putut imagina iPhone-ul, de exemplu?"

Sursa: Reuters