Prima pagină D:News

Antarctica, un continent cu păduri şi dinozauri

Redactia Descopera.ro | 02.09.2011 | ● Vizualizări: 1740
Antarctica, un continent cu păduri şi dinozauri     paleontologie, dinozaur, Antarctica, pădure, fosilă + zoom
Galerie foto (1)

În urmă cu 100 milioane de ani, continentul din jurul Polului Sud era acoperit de păduri verzi, luxuriante, prin care mişunau dinozauri şi alte animale.

Concentraţiile mari de dioxid de carbon duseseră, în acestă perioadă, la o încălzire marcantă a planetei (efectul de seră natural), ceea ce favorizase extinderea pădurilor, aşa cum arată numeroasele fosile vegetale descoperite în Antarctica. Arborii erau chiar adaptaţi la ritmul anotimpurilor antarctice (cîteva luni de iarnă - noaptea polară - fără lumină, alternând cu câteva luni de vară cu lumină continuă).

Primele fosile de plante au fost găsite aici încă din 1912, de către vestitul explorator Robert Falcon Scott, în timpul încercării sale de a atinge Polul Sud.

Mai recent, cercetătorii de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, au descoperit numeroase fosile datând de acum 3-5 milioane de ani, provenind din ultimele păduri care au mai supravieţuit în Antarctica, înainte ca o perioadă de răcire a climei să fi acoperit continentul cu stratul de gheaţă gros de 2-3 km - calota polară antarctică - existent şi astăzi.

Iar în aceste păduri, trăia o faună diversă, ce includea şi specii de dinozauri, aşa cum dovedesc fosilele decoperite de specialiştii de la Muzeul Victoria, din Australia. Până în prezent, a fost descoperit un singur schelet complet de dinozaur, al unei specii numite de paleontologi Leaellynasaura - un dinozaur biped, omnivor, care a trăit în urmă cu cca. 100 milioane de ani.

Sursa: BBC