Prima pagină D:News

Ouălor le-a scăzut colesterolul!

Redactia Descopera.ro | 02.11.2011 | ● Vizualizări: 129
La ouă le-a scăzut colesterolul!     ouă, colesterol, vitamina D, boli cardiovasculare + zoom
Galerie foto (1)

Au cu 14% mai puţin colesterol faţă de cele ouate de găini în urmă cu un deceniu.

Un nivel mai scăzut de colesterol, dar mai multă vitamina D: oul din zilele noastre este mult mai sănătos decăt oul din trecut, potrivit unui studiu american. Şi în timp ce unii dintre cercetătorii americani încearcă să promoveze consumul de ouă, susţinând că să mănânci un ou în fiecare zi este în regulă ("eating one egg a day is ok"), după modelul mărului care ar ţine medicul departe, nutriţioniştii protestează.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Agricultural Research Service al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, care au constatat că, faţă de ultimele analize ale conţinutului nutriţional al oului, datând din 2002, acest produs conţine la ora actuală o cantitate cu 14% mai scăzută de colesterol, dar şi cu 64% mai multă vitamina D, implicată în reglarea nivelului de calciu şi fosfor în organism. În studiul lor, cercetătorii au analizat ouă provenite de la 12 ferme răspândite pe întreg teritorul Statelor Unite. În mod deosebit, oul american mediu al anului 2011 a reieşit a avea un conţinut de colesterol de 185 miligrame, în condiţiile în care limita recomandată de nutriţionişti în dieta zilnică este de 300mg şi respectiv 200mg pentru persoanele predispuse la boli cardivasculare.

Cu declaraţiile făcute de Mitch Kanter, directorul executiv al Egg Nutrition Center din Statele Unite, cel care susţine că a consuma un ou în fiecare este un obicei alimentar cât se poate de sănătos, alţi specialişti în nutriţie nu sunt însă de acord. Andrea Ghiselli de exemplu, cercetător la Institutul Naţional de Cercetare a Alimentelor şi Nutriţie din Italia (INRAN), consideră că decizia de a consuma ouă zilnic poate fi una chibzuită doar dacă persoana respectivă înlocuieşte cu ele carnea din dietă. "În cadrul unei diete echilibrate nu poate fi susţinut consumul cotidian de ouă în dauna celui de peşte şi legume", afirmă Ghiselli. În opinia acestuia, "alimentele trebuie privite întotdeauna din două perspective: cea a aportului pe care-l aduc şi cea a altor alimente esenţiale pe care le elimină din dietă".
Sursa: Corriere della Sera