Prima pagină D:News

„Fotografii” pentru nevăzători

Redactia Descopera.ro | 02.19.2011 | ● Vizualizări: 356
„Fotografii” pentru nevăzători      tehnologie, nevăzător, orb, print, imprimantă, fotografie, relief + zoom
Galerie foto (1)

Nevăzătorii îşi vor putea folosi simţul tactil pentru a percepe imaginile unor feţe umane, printate cu o tehnologie specială.

Chipurile sunt foarte importante în viaţa socială şi emoţională a oamenilor; conştienţi de acest lucru, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, SUA, au pus la punct o metodă de printare în relief a unor imagini ce evidenţiază principalele trăsături ale chipurilor umane, în aşa fel încât nevăzătorii să le poată percepe tactil, întocmai cum citesc literele în relief ale alfabetului Braille.

Un software special "alege", dintr-o fotografie obişnuită, acele trăsături care sunt cele mai relevante pentru recunoaştere şi generează o imagine simplificată a feţei respective, asemănătoare unui desen alcătuit numai din linii.

Imaginea poate fi ulterior printată cu ajutorul unei imprimante speciale, ce creează nervuri în relief de-a lungul liniilor desenului.

Cercetătorii plănuiesc să dezvolte un software similar, cu ajutorul căruia să poată printa hărţi în relief; de asemenea, au în vedere adaptarea metodei astfel încât ea să poată fi utilizată, în viitor, în asociere cu ecrane tactile speciale, fără a mai fi nevoie de hârtie.

Sursa: Discovery News