Prima pagină D:News

Realitatea virtuală explică extracorporalizarea

Redactia Descopera.ro | 02.22.2011 | ● Vizualizări: 689
“Avatarele” din viaţa reală simulează extracorporalizarea     no tags + zoom
Galerie foto (1)

De-a lungul timpului mai multe persoane au pretins că ar fi avut experienţe ce le-au creat senzaţia ca ar pluti spre o lumină strălucitoare, sau că s-ar fi desprins de trupurile lor întinse pe patul de spital, privindu-le dintr-un plan superior.

Aceste relatări sunt în general prezentate şi privite într-o notă profund spirituală şi totuşi, acum unii cercetători susţin că ele nu ar reprezenta mai mult decât trucurile unei minţi confuze, conform dovezilor furnizate de un studiu de excepţie.

Întrebuinţând un sistem de construire a realităţii virtuale, oamenii de ştiinţă au fost capabili să înşele creierele mai multor voluntari făcându-i să creadă pe o perioadă limitată că au intrat în "pielea" unui personaj tridimensional generat de computer.

Senzaţiile inedite pe care le-au descris ulterior subiecţii au reflectat destul de fidel, se spune în studiu, senzaţiile celor care au pretins că au avut experienţa extracorporalizării. Neuro-cercetătorul elveţiat Olaf Blanke, o autoritate mondială în studiul conştinţei, susţine că rezultele sugerează că experienţele în afara trupului nu reprezintă altceva decât rezultatul unei distorsiuni temporare a percepţiei.

"Subiecţii au început să creadă, în urma celor câteva exerciţii la care au fost supuşi, că avatarele virtuale erau propriile lor trupuri. Am creat o parţială experienţă de extracorporalizare. Am reuşit să disociem atingerea şi vederea şi să-i facem pe oameni să creadă că trupul li se afla la doi metri în faţa lor. De asemenea, electrozii montaţi pe capetele voluntarilor pentru a le monitoriza activitatea cerebrală au înregistrat manifestări similare cu cele înregistrate în cazul pacienţilor care raportează experienţe de extracorporalizare", declară profesorul Olaf Blanke.

Sursa: Dailymail

Descoperă lumea în care trăieşti: