Prima pagină D:News

Durerile de spate ne chinuie de 4 milioane ani

Redactia Descopera.ro | 02.23.2011 | ● Vizualizări: 1413
Durerile de spate ne chinuie de 4 milioane ani     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O echipă de cercetători din cadrul Universităţii Cambridge a descoperit că durerile de spate nu îşi au originea în apariţia torurilor înalte şi nici în lenevitul la televizor sau dormitul pe saltele incomode. Se pare că nesuferitele dureri care chinuie anual milioane de oameni, ne-au însoţit fidel încă din negurile istoriei.

Principalele dovezi sunt aduse de antropologul Asier Gomez-Olivencia care a analizat minuţios coloana vertebrală a unui bărbat care avea aproximativ 45 ani, la data decesului său, petrecut în urmă cu circa 500 000 ani.

Hominidul care apartinea speciei Homo heidelbergensis suferea de cel puţin trei afecţiuni diferite ale coloanei vertebrale, incluzând aici spondylolisteza, în care apofiza vertebrală alunecă din poziţia iniţială, precum şi de afecţiunea Baastrup, în care apofizele vertebrale se freacă unele de celelalte, provocând dureri intense.

Se pare că afecţiunile au fost provocate de bătrâneţea fiziologică, dar cercetătorii nu exclud urmările unor accidentări violente.
Nici femeile din acele perioade istorice nu erau scutite de durerile de spate. Forma şi mărimea pelvisurilor unor reprezentante ale aceleiaşi specii, demonstrează că tinerele mame sufereau de pe urma naşterilor dificile care deseori le puneau în pericol vieţile.

Continuarea studiilor a arătat că durerile de spate sunt cu mult mai vechi decât se credea.
Celebra Lucy, o femelă din specia Australopitecus afarensis, care a trăit în urmă cu 3,2 milioane ani, prezenta de asemenea afecţiuni ale coloanei vertebrale.Sursa: DailyMail