Prima pagină D:News

Poluarea atmosferică – factor major în declanşarea atacurilor de inimă

Redactia Descopera.ro | 02.24.2011 | ● Vizualizări: 291
Poluarea atmosferică – factor major în declanşarea atacurilor de inimă     sănătate, medicină, inimă, atac, poluare, risc + zoom
Galerie foto (1)

Aerul poluat produce mai multe atacuri cardiace decît cocaina şi este la fel de periculos pentru inimă ca şi excesul de cafea şi alcool ori extenuarea fizică.

Izbucnirile de furie, folosirea marijuanei, infecţiile la nivelul toracelui şi chiar sexul - şi acestea au fost identificate drept factori ce pot declanşa un atac de inimă, însă poluarea atmosferică le depăşeşte pe toate în ceea ce priveşte potenţialul ei de risc.

Specialiştii de la Universitatea Hasselt din Belgia a combinat date din 36 de studii anterioare pentru a calcula riscul de atac de inimă ce poate fi atribuit fiecăreia dintre cauzele menţionate.

În special poluarea determinată de traficul auto s-a dovedit periculoasă, iar acest factor trebuie luat în considerare când e vorba despre sănătatea publică, au afirmat cercetătorii.

Cu toate că sănătatea inimii se păstrează în primul rând printr-un stil de viaţă sănătos (dietă echilibrată, exerciţiu fizic, lipsa fumatului, menţinerea unei greutăţi corporale normale), poluarea atmosferică (la fel ca şi fumatul pasiv) joacă un rol important.

Organizaţia Mondiale a Sănătăţii a descris poluarea aerului drept "un factor de risc major pentru sănătate", estimând că provoacă aproximativ 2 milioane de decese premature în fiecare an.

Sursa: Reuters